CIB: minden ötödik lakossági hitel babaváró kölcsön lehet
Bank

Begyújtotta a rakétákat a CIB Bank, de bőven maradt még tennivaló

Portfolio
13 milliárd forint feletti nyereséggel zárta a tavalyi évet a CIB Csoport – derült ki a társaság által közzétett konszolidált éves jelentésből. Ez a bankszektor átlagától jelentősen elmaradó, 5-6 százalékos tőkearányos megtérülést jelent, amihez ráadásul (hosszú távon nem fenntartható) nettó céltartalék-visszaírás társult a csoportnál, van még mit javítani tehát a költséghatékonyságon. A hároméves stratégia végrehajtása azonban jól halad a társaságnál.

2018-ban a CIB anyavállalatával, az Intesa Sanpaolo bankcsoporttal közösen meghatározta a 2021-ig tartó időszak alapvető stratégiai irányait és célkitűzéseit. Ennek értelmében a CIB Csoport kiemelt célja

  • a digitális átállás megvalósítása és ezzel együtt
  • a fiókhálózat átalakítása,
  • a fenntartható hitelezés bővülése,
  • a költséghatékonyság javítása és
  • a bevételek növelése, illetve
  • a nem teljesítő hitelek leépítését célzó folyamat befejezése a magas hitelminőség fenntartása mellett.

A stratégia második évét a CIB Csoport a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) alapján készült konszolidált pénzügyi kimutatása szerint 13,4 milliárd forintos nyereséggel zárta. A csoport tőkemegfelelési mutatója 21% volt 2019-ben – közölték.

Az alapműködés folyamatos, fenntartható javulását mutatja, hogy miközben továbbra is alacsony kamatkörnyezetben működik a pénzintézet, a hitelezés jelentős bővülése mellett mind a jutalékbevételek (36,5 milliárd forintra 34,3 milliárd forintról), mind a kamatbevételek (32,3 milliárd forintra 25,8 milliárd forintról) növekedni tudtak az aktívabb keresztértékesítés, bővülő pénzforgalmi tevékenység eredményeként (táblázatunk a jutalék- illetve kamatráfordításokkal csökkkentett nettó értéket mutatja).

A 2019. évi profitábilis működés jelentős részben a növekvő hitelezési aktivitásnak volt köszönhető. 2019-ben a csoport 21%-kal több hitelt helyezett ki, mint 2018-ban:

  • A lakossági hiteleken belül kiemelkedő volt a növekedés a személyi kölcsönök és az ingatlanfedezetes hitelek esetében. Utóbbiaknál a hiteligénylések 39%-kal nőttek 2019-ben az előző évi szinthez képest.
  • A nyáron elérhetővé vált babaváró Kölcsön nem vont el volumeneket e két hitelterméktől, hanem addicionális piacként működik: a babaváró kölcsönből a CIB Bank 17,5 milliárd összeget folyósított 2019-ben.
  • A vállalati hitelállomány 2019-ben 21,8%-kal nőtt.
  • A lízing új kihelyezések 43%-kal nőttek 2018-hoz képest.

A meglévő hitelportfolió minősége tovább javult, a 90 napon túli késedelemben lévő hitelek aránya a 2018-as 2,4%-ról 1,8%-ra csökkent. A CIB Csoport most már az egyik legegészségesebb hitelportfólióval rendelkezik a magyar bankszektorban.

A MÁP+ megjelenésének hatására a befektetési alapokban kezelt vagyon egy része átterelődött az állampapír befektetések közé. A MÁP+ értékesítés jelentős volt a CIB Banknál: 211 milliárd értékben vettek ebből a papírból a bank ügyfelei. A bank betétállománya 4,3%-ot meghaladóan nőtt: a betétekben kezelt vagyon mind a lakossági, mind a vállalati üzletágakban bővült.

A bankcsoport mérlegfőösszege tovább bővült: az egy évvel korábbi 1905,08 milliárd forintról több mint 5,5%-kal nőtt, így elérte a 2010,59 milliárd forintot.

A bank közölte, hogy a tavalyi év után idén is követi a stratégiában meghatározott irányvonalat, melynek köszönhetően a koronavírus járvány miatt kialakult helyzetet a CIB felkészülten kezeli: a digitális átállás megvalósításának érdekében tett lépések a járványhelyzetben is biztosítják a gördülékeny banki ügyintézést, legyen szó az azonnali készpénzbefizetésre alkalmas ATM-ek telepítéséről, az internetbank és a mobilbank fejlesztéséről vagy a nap 24 órájában rendelkezsére álló telefonos ügyfélszolgálatról.

virág barnabás mnb
trend és varos
mol campus látványterv
Frankfurti tőzsde
olaj, wti
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
Online előadás
Egyszerű, kézzel fogható praktikák, termékek az olajár meglovaglásához.
magnet bank mti