Előfizetői tartalom

Újranyitott az ország: ellepik a magyar bankokat a hazaküldött dolgozók?

Portfolio
Van olyan magyar nagybank, ahol az alkalmazottak mindössze 15%-a dolgozott home office-ban az elmúlt hetekben, míg máshol a központi területen dolgozók több mint 90%-át hazaengedték. Nem meglepő tehát, hogy az irodába való visszatérést is minden bank másképp tervezi: van, ahol még csak gondolkoznak erről, máshol viszont már osztott csoportokban és szakaszosan, de elkezdtek visszaszivárogni az alkalmazottak. Egyes bankoknál már a járvány előtt is elterjedt volt az otthoni munkavégzés, és vannak, akik most részletesen felmérték a dolgozók távmunkához való hozzáállását is a jövő megtervezése érdekében. Nagybanki körképünk következik.

Érdekességek

A bankok válaszaiból az alábbi érdekességeket találtuk érdemesnek kiemelni:

Az eddigi home office számokról: A Budapest Banknál jelenleg a munkavállalók kétharmada dolgozik otthonról. A CIB Bank központi épületeiben, illetve a telefonos ügyfélszolgálaton dolgozó kollégák 90%-a otthonról dolgozik. Az Erste Bank irodaházában jelenleg egyszerre összesen mintegy kétszáz ember dolgozik, a több mint kétezer fős épület többi munkatársa otthonról látja el a feladatát: a telefonos ügyfélszolgálatosok többsége, de a brókerek 75 százaléka sem jár be az irodába. Az Erste Bank két nap alatt állította át online működésre 2500 fős központi csapatának több mint 90 százalékát. 

A K&H Banknál mintegy 3000 munkavállaló (vagyis a dolgozók több mint 80%-a) teljes mértékben online, otthonról végezte a munkáját. Az MKB Banknál a teljes létszám 70%-a (közel 1400 fő), a fióki dolgozók nélküli állomány több mint 90% dolgozott home office-ban. A Takarékbank munkavállalóinak viszont mindössze 15 százaléka dolgozott home office-ban (ez így is csaknem 1000 dolgozó). Az UniCredit Bank székházaiban dolgozó kollégák átlagosan megközelítőleg 90%-a dolgozott home office-ban.

Vége a home office-nak vagy valami egészen új kezdődik?

  • A visszatérés időpontja és mikéntje az egyes bankoknál
  • Osztott csoportok és felmérések
  • Hosszú távon is home office?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés