Előfizetői tartalom

Koronavírus-válság a magyar bankoknál: ez tényleg időzített bomba

Portfolio
Csökkenő tőkearányos megtérülés és csapnivaló hatékonyság mellett néz szembe a tavaly 499 milliárdos profitot elérő hazai bankszektor a koronavírussal. A bankok kamatbevételeinek közel 9%-a érkezik a járványnak közvetlenül kitett, további 23%-a a közvetetten kitett vállalati és lakossági ügyfelektől, tömeges bedőlésük pedig nemcsak bevételkieséssel, de hatalmas értékvesztéssel is fenyegeti a szektort. A törlesztési moratórium és a bankok egymástól eltérő számviteli gyakorlata azonban az idei számokból rengeteg lényeges részletet elfed majd, a negatív hatások pedig halasztva jelentkeznek, így gyakorlatilag előre tudjuk, hogy mikor: 2021 első hónapjaiban fog eljönni náluk az igazság pillanata.
Rengeteg új és érdekes adatot közölt a magyar bankszektorról múlt héten közzétett Pénzügyi stabilitási jelentésében a Magyar Nemzeti Bank. Szükségtelen részletezni, a jegybank alábbi ábrája jól összefoglalja, mennyi mindenben jobb ma a bankszektor kiinduló helyzete, mint az előző válság(ok) elején. Cikkünkben a hitelintézetek tavalyi és a következő egy-két évben...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái