Előfizetői tartalom

Friss számok bizonyítják: meglepő helyeken gazdagodnak irgalmatlanul gyorsan az emberek

Portfolio
Jelentős növekedésnek indult az utóbbi tíz évben a gazdagok száma és vagyona a világon, a Wealth-X friss elemzése szerint a világ magánkézben lévő vagyonának nagyjából harmada van a dollármilliomosoknál. Bármilyen furcsán is hangzik, a gazdagok között is nagy a vagyoni szakadék, kevesen vannak, akik a leggazdagabbak csoportjába tartoznak. Mindeközben érdekes trend bontakozik ki: a vagyon nyugat felől egyre inkább kelet felé vándorol, és olyan országok mutatják a leggyorsabb vagyonnövekedést, akikre lehet, hogy senki sem tippelne.

Az elmúlt években a vagyonos emberek száma és vagyona is jelentős bővülésnek indult a Wealth-X tanulmánya szerint: a dollármilliomosok száma a 2005 és 2019 közötti időszakban megduplázódott és mára 25 millió embert számlál ez milliomosklub. A kezükben lévő vagyon a világ magánkézben lévő vagyonának közel harmadát adta tavaly, összesen 104 ezermilliárd dollárt, ami több mint duplája a 2005-ben mért 50 ezermilliárdnak.

A vizsgált 15 év alatt a gazdagok száma és vagyona nagyjából hasonló növekedést futott be minden vagyonkategóriában (1-5 millió dollár közöttiek, 5-30 millió és 30 millió dollár feletti kategóriákban).

Aggregált szinten a vagyongyarapodás fő mozgatórugói a globális gazdaság teljesítménye, a részvénypiacok menetelése és a vagyoneloszlás mikéntje az egyes országok szintjén. Az elmúlt tíz évben pedig elsősorban az Ázsiában és más feltörekvő gazdaságokban tapasztalt erős gazdasági fellendülés, a folytatódó urbanizáció, a digitalizáció fejlődése és nem utolsó sorban a nagy jegybankok monetáris stimulusának részvénypiacokat támogató formája voltak azok a tényezők, amelyek a vagyongyarapodást hajtották.

A gazdagok között is létezik a vagyoni egyenlőtlenség

  • Kelet felé araszol a vagyon
  • Ezek a leggyorsabb vagyonnövekedést felmutató országok
  • Vagyongyarapodás a koronavírus után

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés