mobil fintech digitalizáció
Bank

Hogyan támogatja a banki digitalizációt az MNB?

Portfolio
2020 februárjában elindult az elektronikus keresetkimutatási szolgáltatás, ahol a hitelnyújtók már teljesen digitálisan kaphatják meg az ügyfelek keresetkimutatásait. A hazai bankrendszer mérlegfőösszeg arányosan közel 70 százalékát kitevő hitelnyújtó már csatlakozott a szolgáltatást igénybe vevők köréhez - árulta el Fáykiss Péter, az MNB Digitalizációs igazgatóságának igazgatója, június 3-ai konferenciánk előadója. A közelgő eseményen a banki digitalizációról és az ezt támogató szabályozói lépésekről is szó lesz. Érdemes eljönni!
A banki digitalizációval, a digitális ügyfélélménnyel foglalkozunk Financial and Corporate IT konferenciánk következő, június 3-ai ONLINE eseményén . Érdemes eljönni!

Az MNB részben a digitalizáció révén hatékonyabban működő bankszektort szeretne látni Magyarországon. Melyek azok a fontosabb lépések, javaslatok, melyek az utóbbi időben ezt a célt segítették elő a szabályozói oldalon?

Az MNB már 2018 márciusában létrehozta – a régióban az elsők között – az Innovation Hub-ját, ahol a bankoknak, biztosítóknak és a FinTech cégeknek nyújtunk segítséget digitalizációs témákban. Az utóbbi időszakból két témát emelnék ki, ahol az MNB segíti a banki digitalizációt.

2020 februárjában elindult az elektronikus keresetkimutatási szolgáltatás, ahol a hitelnyújtók már teljesen digitálisan kaphatják meg az ügyfelek keresetkimutatásait. Jó hír, hogy a hazai bankrendszer mérlegfőösszeg arányosan közel 70 százalékát kitevő hitelnyújtó már csatlakozott az elektronikus keresetkimutatást igénybe vevők köréhez, és ez reméljük még nőni fog. 

Második témaként pedig az azonnali fizetés nagyon sikeres elindulását említeném, ami gyakorlatilag egy új platformot biztosít a mindennapi fizetések gyors, kényelmes és hatékony intézésére. Ahhoz azonban, hogy a fogyasztóknak ez valóban többlet lehetőségeket nyújtson és támogassa az elektronikus fizetések terjedését, a bankoknak megfelelő fejlesztéseket és innovatív megoldásokat kell kialakítaniuk.

Fáykiss Péter
Magyar Nemzeti Bank, igazgató
2009-ben végzett a Budapesti Corvinus Egyetemen. Az egyetemi évek alatt 2007-2008 között dolgozott az IFUA Horváth & Partners nemzetközi tanácsadó cég pénzügyi intézményekkel foglalkozó területén,
Tovább
2009-ben végzett a Budapesti Corvinus Egyetemen. Az egyetemi évek alatt 2007-2008 között dolgozott az IFUA Horváth & Partners nemzetközi tanácsadó cég pénzügyi intézményekkel foglalkozó területén, Tovább

A koronavírus-krízis kezelésében mely területeken érdemes a bankoknak digitalizációs fejlesztéseket indítani, hol van tere még a digitalizációnak a szektorban?

Az első alkalommal idén áprilisban megjelent MNB Fintech és Digitalizációs jelentésünkben már jeleztük, hogy a hazai bankrendszerben még van érdemi fejlesztési tér a digitalizáció erősítésére. A tapasztalataink szerint a járványhelyzet egy komoly katalizáló tényező volt, sok olyan fejlesztés elindult, ami egyéb esetben sokkal hosszabb ideig tartott volna. Gondoljunk például arra, hogy több intézmény is néhány hét alatt oldotta meg a call centeres kollégák távmunkában történő alkalmazását. A járványhelyzet kapcsán a belső rendszerek és folyamatok, illetve az ügyfélkapcsolatok és termékek digitalizációjának fontosságát emelném ki, ez utóbbi esetben a vállalati, különösen a kkv-ügyfelek teljesen digitális banki termékekkel történő ellátása komoly potenciállal bír és támogathatná a hazai gazdasági növekedést is.

A fintech ökoszisztémát hogyan érintette a válság, milyen visszajelzések érkeztek az MNB-hez ezzel kapcsolatban?

Egy részük esetében komoly lehetőséget teremtett a járványhelyzet. Mivel a hazai fintech szereplők többsége üzleti („business to business”) szolgáltatást nyújt, ők – ha jól élnek a lehetőséggel - profitálni tudnak a banki, biztosítói oldalon felmerülő digitalizációs fejlesztési igényekből. Természetesen vannak olyan szereplők is, akik nehézségekkel szembesültek, nekik érdemi segítséget nyújtanak a jegybanki és kormányzati kezdeményezések, gondoljunk csak a hitelmoratóriumra vagy a munkahelyvédelmi programra. A fintech szereplőkkel, az idén megalakult hazai fintech szövetséggel nagyon jó szakmai együttműködést sikerült kialakítanunk, így figyelembe tudjuk venni a felvetéseiket, javaslataikat.

A banki digitalizációval, a digitális ügyfélélménnyel foglalkozunk Financial and Corporate IT konferenciánk következő, június 3-ai ONLINE eseményén . Érdemes eljönni!

A címlapkép forrása: Getty Images. 

koronavirus
Disney
Németország
Elon Musk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
szegény