new york_getty_stock
Bank

A 2008-as válság óta nem volt ilyen - Nagyszabású banki stresszteszt-eredmények jönnek ma

Portfolio
Mike Mayo bankelemző szerint a válság óta nem volt olyan nagyszabású stresszteszt, mint amit most hajt végre a Fed. Csütörtökön piaczárás után teszi közzé az amerikai jegybank, hogyan vizsgáztak az USA nagybankjai – írja a Financial Times.

Piaczárás után teszi közzé a Fed, hogyan vizsgázott volna az USA 34 legnagyobb bankja egy piaci összeomlás idején, továbbá azt is megnézik, hogy a legnagyobb 18 pénzintézetnek engedik-e végrehajtani az idei osztalékkifizetési terveket.

A két vizsgálat eredményét a Fed általában időben távolabb teszi közé egymástól, de idén ugyanarra a napra esnek, mivel a Fed a banki tőketartalékokra vonatkozóan egy új irányt vezet be, ennek pedig a stressztesztek eredményéhez és az osztalékfizetési tervekhez is köze van.

Ugyancsak az idei év sajátja, hogy a Fed arra vonatkozóan is fog adatot közölni, hogyan teljesítene a 18 legnagyobb amerikai bank három pandémiás forgatókönyvben. A három forgatókönyv egy V, U és W alakú gazdasági fellendülést vizsgál majd. Mivel azonban ezek a forgatókönyvek bizonytalanok, a Fed nem fog banki lebontásban eredményeket közölni, csak az iparági adatokat teszi közzé.

Míg Európában az EKB kérte arra a bankokat, hogy idén a koronavírus okozta gazdasági bizonytalanságok miatt fagyasszák be osztalékfizetési és részvény-visszavásárlási terveiket, Amerikában a pénzintézetek csak egy része és csak önként döntött a visszavásárlások felfüggesztéséről. Azt még homály fedi, hogy a Fed a mostani eredményeket látva lépni fog-e a 18 legnagyobb pénzintézet osztalékfizetési terveit illetően.

A lap kitér arra is, hogy nagy kérdés, mire lesznek jók az eredmények, mivel a Fed még februárban írta ki a teszteket, amelyekben a legrosszabb forgatókönyv 10%-os munkanélküliséggel számol, holott a valóságban jelenleg 13,3% ez a szám. Az új tőkekövetelményeknek a bankoknak október 1-től kell majd megfelelniük, a Fed korábban annyit elárult, hogy ezzel összefüggésben összesen mintegy 1%-kal, tehát 11 milliárd dollárral nő a bankok tőkeképzési kötelezettsége. Az új tőkekövetelmény az európai bankok leányaira is vonatkozik majd.

Címlapkép: Getty Images

arany ezüst
80 százalékban hazai termelőkre támaszkodik az Auchan
koronavírus maszk ruha
parlament
bullbear
vakcina_oltas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Online előadás
Hogyan tudsz profitálni a száguldó nemesfémpiaci árakból?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Fizetésének jelentős részét Deutsche Bank-részvényekre költi a cégvezér