Teszt: melyik a legjobb mobilbank Magyarországon?
Bank

Szuperolcsó kölcsönök: megjelentek ma reggelre a bankok új ajánlatai

Portfolio
A múlt héten hosszú évek után először 0,90%-ról 0,75%-ra csökkentette alapkamatát a Magyar Nemzeti Bank. A március 19-e óta hatályos THM-plafon értelmében a fedezetlen lakossági hitelek teljes hiteldíja legfeljebb 5 százalékponttal haladhatja ezt meg. A mai nappal meg is jelentek a bankok új, legfeljebb 5,75%-os személyi kölcsön ajánlataikkal. Személyre szabott kalkulációhoz a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk, amely fokozatosan frissül az új ajánlatokkal.

Sokan érdeklődtek a kalkulátor együttműködő partnerénél, a Bank360.hu-nál, hogy miért nem azonnal, a múlt héten igazodtak a személyi kölcsön árak az alapkamat változásához. A válasz a THM-plafonról szóló rendelet szövegében rejtőzik: az alapkamat meghatározásakor az érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat irányadó az adott naptári félév teljes időtartamára. Azaz az új érték július elsejétől jelenhet meg a banki termékeknél.

A THM-plafonról szóló rendelet és az alapkamat-csökkentés miatt július elsejétől legfeljebb 5,75 százalék lehet a személyi kölcsönök teljes hiteldíjmutatója 2020 végéig.

A Bank360.hu megvizsgálta, mit jelent a csökkenés a törlesztőrészletekre nézve. A szakportál 1,5 millió forint, 3 millió forint és 5 millió forint személyi kölcsön esetében vizsgálta, hogyan alakul a törlesztőrészlet és a teljes visszafizetés 72 hónapos futamidő és legalább nettó 250 000 forintos jövedelem érkeztetése mellett.

Érdekes megnézni, hogy a korábbi 5,90 százalékhoz képest az 5,75 százalék forintban mennyivel kedvezőbb. A kedvezményes időszakban havonta nagyjából 100 - 300 Ft megtakarítást jelent az alacsonyabb törlesztőrészlet, ami nagyjából 600 - 1 800 forint megtakarítást jelent év végéig. Az új, alacsonyabb érték csak az újonnan felvett hitelekre vonatkozik, a már felvett személyi kölcsönökre nem.

A dupla THM és a dupla törlesztőrészlet megmaradt, ugyanis az átmeneti THM-plafon miatt más értékek vonatkoznak a 2020 decemberéig terjedő és más a 2021 januárjában kezdődő időszakra.

 Másfélmillió forintnál nagyjából ekkora törlesztőrészletekkel számolhatunk:

szk1

Hárommillió forintnál az alábbiak érvényesek:

szk2

Ötmillió forintnál pedig így néz ki három bank ajánlata:

szk3

A többi bank ajánlatának megtekintéséhez a Pénzcentrum folyamatosan frissülő kalkulátorát ajánljuk.

Címlapkép: Shutterstock

Tőzsde
ausztralia melbourne koronavirus kuzdelem200708
calabria olaszország getty stock
szentkiralyialexandra
fiatalok étterem_getty stock
fitch
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
hitel és maszk