EKB épület
Bank

Aggódik az EKB, három intézkedéssel pörgeti fel a banki összeolvadásokat

Portfolio
Évek óta ismert jelenség, hogy méretükben és profitabilitásukban is csúnyán lemaradtak Európa bankjai amerikai és kínai versenytársaiktól. Az Európai Központi Bank ezért tegnap egy olyan dokumentumot hozott nyilvánosságra, amellyel lényegében az összeolvadások felgyorsítása mellett kötelezi el magát.

A Financial Times szerint az EKB tegnap egy olyan iránymutatást tett közzé, amelyben három kulcsterületen könnyíti meg a banki felvásárlásokat, összeolvadásokat a széttöredezett európai bankszektor konszolidációja érdekében:

  • elismeri prudenciális követelményeinek meghatározása során a könyv szerinti érték alatt történő bankvásárlások esetében a negatív goodwillt, vagyis az úgynevezett badwillt, amely több bank, pl. a Deutsche Bank és a Commerzbank meghiúsult összeolvadása során is akadályozó tényező lehetett,
  • nem alkalmazna automatikusan magasabb tőkekövetelményt azon bankokra, amelyek összeolvadnak, ehelyett a két összeolvadó bank tőkekövetelményének átlagából indulnának ki, amelyet aztán lefelé vagy felfelé case-by-case alapon korrigálnának,
  • harmadik témaként pedig ígéretet tett arra is az EKB, hogy az összeolvadó bankok meglévő belső kockázatértékelési modelljeiket használhatják egy bizonyos időtartamra tőkekövetelményeik kalkulációjához.

Az EKB lazább felügyeleti hozzáállása az összeolvadásokhoz és a konszolidációkhoz egyúttal válasz az elmúlt egy évtized negatív jelenségére: drámaian csökkent e tranzakciók száma és értéke Európában. Tavaly mindössze 77 deal ment végbe alig 6 milliárd dollár értékben, ami a legrosszabb érték az elmúlt tíz évre visszatekintve (2006-ban pl. 218 tranzakció történt 123 milliárd dollár értékben a Refinitiv adatai szerint).

Az EKB által közvetlenül felügyelet 113 eurózónabeli hitelintézet átlagos tőkearányos megtérülése (ROE) tavaly mindössze 5,2% volt, még rosszabb, mint az egy évvel korábbi 6,2%, és jelentősen elmaradt az amerikai és ázsiai bankok teljesítményétől.

generációváltás cégeladás vállalkozás kkv
deviza trader forint árfolyam kereskedő
izernorbertmti
Lai
iskola oktatás tanár pedagógus
Frankfurti tőzsde
raiffeisen bank_getty
trump
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
generációváltás cégeladás vállalkozás kkv