bankkártyás vásárlás mobil e-kereskedelem
Bank

Európai kártyás fizetési rendszert hozhatnak létre a nagybankok

Portfolio
Európai nagybankok közül eddig 16-an álltak össze, hogy egy olyan kártyás fizetési rendszert építsenek, amely határokon átnyúlóan működik, és a nagy nemzetközi kártyatársaságokkal versenyezhet. Az Európai Központi Bank üdvözli a döntést.

Az EKB közleményt adott ki arról, hogy üdvözli a 16 nagybank összefogásával létrejött szövetség kezdeményezését, melynek célja, hogy Európán belül egy határokon átnyúló fizetési kártyákat és digitális tárcát is magában foglaló közös rendszert hozzanak létre, mely a boltokon belüli, a személyek közötti és az online fizetéseket, illetve a készpénzfelvételeket is támogatja.

Jelenleg 10 olyan európai ország van, mely saját, belföldi kártyás rendszert üzemeltet, és egyre több olyan kezdeményezés is van, mely mobilfizetést tesz lehetővé, de csak az országhatárokon belül. A European Payments Initiative nevű, 16 nagybank által támogatott kezdeményezés ezt a helyzetet javíthatná azzal, hogy közös, határokon átnyúlóan is működő rendszert hoznak létre. Egy közösen használható bankkártyát és digitális tárcát fejlesztenek a tervek szerint.

A projektet támogató bankok: BBVA, BNP Paribas, Groupe BPCE, CaixaBank, Commerzbank, Crédit Agricole, Crédit Mutuel, Deutsche Bank, Deutcher Sparkassen- und Giroverband, DZ BANK Group, ING, KBC Group, La Banque Postale, Banco Santander, Société Générale, és az UniCredit.

Az implementációs terveket a következő hetekben dolgozzák ki, az új rendszer 2022-ben kezdhet el működni. A kezdeményezést összefogó céget Belgiumban, Brüsszelben alapítják, és év végéig csatlakozhatnak alapító tagként más piaci szereplők a kezdeményezéshez.

A címlapkép forrása: Getty Images. 

szeleromu_kislany_szelenergia_szalad
Frankfurti tőzsde
kórház orvos egészégügy informatika
amerikaitozsdeshutterstock
koronavirus veszélyhelyzet tudnivalók
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Milliárdos nyereség a Gránit Banknál