Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
Bank

Kikosarazták a CIB anyabankját

Portfolio
Elutasította pénteken a bankra tett 4,86 milliárd eurós ellenséges felvásárlási ajánlatot a harmadik legnagyobb olasz bank, az UBI Banca igazgatósága arra hivatkozva, hogy az ajánlott ár túl alacsony, és a feltételek hátrányosak a részvényeseikre és alkalmazottjaikra nézve – írja a Financial Times. Az Intesa ajánlata azonban így is sikeres lehet, ha a részvényesek több mint 50%-a elfogadja.

Az igazgatóság érvelése szerint az akvizícióval 10% alatt lenne az UBI Banca részvényeseinek a részesedése az összeolvadással létrejövő bankcsoportban, amivel nem lennének képesek részt venni az értékteremtésben és a szinergiák megteremtésében.   

Az Intesa február végén tett a széttöredezett tulajdonosi szerkezetű UBI teljes részvényállományára vonatkozó ajánlatot. A bank 1,7 új saját részvényt ajánlott minden egyes UBI-részvényért, ami az UBI akkori részvényárfolyamához képest 27,6%-os prémiumot jelentett volna. Azóta a harmadik legnagyobb olasz bank minden lehetséges úton-módon próbál ellenállni a felvásárlásnak, amelyre egyébként az Európai Központi Bank már rábólintott.

A két bank egyesülésével egy 1100 milliárd euró mérlegfőösszegű, az eurózóna hetedik legnagyobb bankjának minősülő pénzintézet jönne létre, a mostani döntés azonban azt jelzi, nem olyan egyszerű az Intesa dolga. A sikeres felvásárláshoz a részvényesek több mint 50%-át kell megnyernie. Az UBI vezetősége mindenesetre köti az ebet a karóhoz, hogy az olasz bankszektor konszolidációjában nem felvásárlási célpontként, hanem felvásárlóként vennének részt.

Ugyanakkor a koronavírus-válság miatt az UBI üzleti kilátásai is jelentősen romlottak. Pénteken, az elutasítás megjelenése előtt közölték, hogy a februárban becsült 665 millió eurós helyett 562 millió euró a 2022-re várt nyeresége a banknak a frissített hároméves üzleti terv szerint, a járvány hatásai miatt (amelyek nyomán az olasz GDP esését idén 8-13%-osra várják) pedig 700 millió eurónyi többlet céltartalékot képez a bank.

Ennek ellenére az UBI osztalékemeléssel száll szembe a nyomással, mintegy 840 millió eurót szeretnének többlet osztalékként kifizetni részvényeseiknek, amit többek között eszközeladásokból finanszíroznának.

Címlapkép: Shutterstock

koronavirus_gyorgyszer_vakcina
koronaviruscoronavirus
Frankfurti tőzsde
cimlapkep
elelmiszerboltkisker1500shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
generációváltás cégeladás vállalkozás kkv