Farkas Ádám üzeni a bankoknak: nem védekezni kell, hanem kihasználni a lehetőséget
Bank

Nem szavazták meg Farkas Ádám lehetséges utódját, mert az illető férfi

Portfolio
Farkas Ádám távozását követően már másodszor utasította el az Európai Parlament gazdasági és monetáris ügyekért felelős bizottsága az Európai Bankhatóság (EBA) főigazgatói pozíciójára jelölt személyt. Az előzőt azért, mert összeférhetetlen, a legutóbbit pedig azért, mert férfi.

François-Louis Michaud-t javasolta az Európai Bankhatóság (EBA) élére az intézmény főigazgatónak, Farkas Ádám (képünkön) utódjának, ám az előző jelölthöz, Gerry Crosshoz hasonlóan nemmel szavazott az Európai Parlament illetékes bizottsága.

Gerry Cross esetében az volt a probléma, hogy 2011 és 2015 között annak az AFME banki lobbiszervezetnek a vezetője volt, amelynek az élére egyébként Farkas Ádám is távozott idén év elején, és amiért az európai ombudsmantól az EBA az összeférhetlenségi problémák nem megfelelő kezelése miatt elmarasztaló határozatot kapott.

Most az Európai Parlamenttel gyűlhet meg az EBA baja, amely várhatóan szerdán szavaz a főigazgató-jelölt személyéről. Michaud-nak nincs nagy esélye, hiszen ritka eset, hogy a képviselők felülbírálják az illetékes bizottság döntését. Márpedig a bizottság 24-23 arányban, 10 tartózkodás mellett a jelölt ellen szavazott.

A Financial Times szerint a jelölt ellen szavazó bizottsági tagoknak (egyúttal EP-képviselőknek) nem volt szakmai kifogásuk a francia jegybanknál, a Nemzetközi Fizetések Bankjánál (BIS) és az Európai Központi Banknál (EKB) széleskörű bankfelügyeleti és vezetői tapasztalatokat szerző Michaud ellen.

Döntésüket azzal indokolták, hogy a jelölt személye nem biztosítja a nemek egyenlőségét az EU pénzügyi döntéshozatalában. Az EKB kormányzótanácsában is 23 férfi és mindössze 2 nő ül, az EKB bankfelügyeleti szárnyának vezetője és annak helyettese szintén férfi.

usa capitolium koronavirus
bullbear
koronavírus maszk ruha
ciprus
vakcina__koronavirus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Online előadás
Hogyan tudsz profitálni a száguldó nemesfémpiaci árakból?
Fizetésének jelentős részét Deutsche Bank-részvényekre költi a cégvezér