FONTOS Argentína csak az első dominó volt? – Államcsődök sorát hozhatja el a koronavírus
olasz maffia getty stock
Bank

Financial Times: az olasz maffia kötvényeit vették meg gyanútlan külföldi befektetők

Portfolio
Olaszország legerősebb maffiájához köthető kötvényekből vásároltak be milliárdos összegben külföldi befektetők – írja pénzügyi és jogi dokumentumokra hivatkozva a Financial Times.

A calabriai ’Ndrangheta maffiacsoporthoz köthető kötvényeket vehettek külföldi befektetők, köztük privátbankok, hedge fundok és nyugdíjalapok.

A Financial Times úgy tudja, hogy a kötvényekből egy nagyobb pakettet Európa egyik legnagyobb privátbankja, a Banca Generali vett meg a maffiacsoporthoz köthető egyik cégen keresztül, ahol a tanácsadó az EY volt.

Piaci szereplők szerint 2015 és 2019 között mintegy egymilliárd euró értékben vettek ezekből a kötvényekből a külföldi befektetők. A kötvények egy része olyan eszközökkel köthető össze, amelyeket a ’Ndrangheta fedőcégei hoztak létre.

Az ’Ndrangheta Olaszországon kívül nem rendelkezik olyan „hírnévvel”, mint a szicíliai maffia, de az utóbbi két évtizedben jelentős vagyonra tett szert a csoport és az egyik legnagyobb maffiacsoporttá nőtte ki magát a nyugati világban.

Az Europol becslései szerint a csoporthoz köthető ügyletek éves szinten mintegy 44 milliárd eurós pénzmozgást generálnak.

A cikk szerint olyan befektetők is vehettek a kötvényekből, mint nyugdíjalapok, hedge fundok és bizalmi vagyonkezelők, mind magasabb elérhető hozamokat vadászva az utóbbi évek hozamsivatagában.

A lap szerint a kötvényeket kiegyenlítetlen egészségügyi számlák alkották, amelyeket állami egészségügyi intézmények felé állítottak ki egészségügyi szolgáltatók. A hatályos EU-s törvények szerint az államhoz köthető entitások lejárt számlatartozása garantált büntetőkamatot von maga után. Így ezek a számlák különösen vonzóak olyan projekttáraságoknak, amelyek ezeket összecsomagolják, és kötvénykibocsátást tartanak a jövőbeni megállapodásból származó cash flow-t használva fedezetként.  

Mint írják, az értékpapírosított eszközök többsége legális volt, de voltak köztük olyanok is, amelyekről később kiderült, hogy a ’Ndrangheta klán által kontrollált cégekhez köthető.

A Banca Generali azt nyilatkozta a Financial Timesnak, hogy nem tudott arról, hogy problémák lennének a megvásárolt kötvények körül, az ezekhez köthető esetleges pénzmosási ügyek felderítését egy másik cégre bízták.

Címlapkép: Getty Images

feher haz washington donald trump koronavirus
usa capitolium koronavirus
bullbear
koronavírus maszk ruha
ciprus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Online előadás
Hogyan tudsz profitálni a száguldó nemesfémpiaci árakból?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Fizetésének jelentős részét Deutsche Bank-részvényekre költi a cégvezér