jelasityradován
Bank

Jelasity Radován: Jobb a gazdasági helyzet, mint március végén sejtettük

Portfolio
A júniusi számok optimizmusra adnak okot, elindulhattunk felfelé a V betű második szárán. Vállalati csődhullámot egyelőre semmiképpen sem tapasztalnak – mondta Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség nemrég megválasztott elnöke az Indexnek.

Az interjúban egyebek mellett elmondta:

 • a lakossági ügyfeleken óvatosságot, takarékosságot tapasztalnak, a belső fogyasztás helyett most a vállalati beruházások jelenthetik a növekedés motorját.
 • Ez a válság nem a pénzügyi, befektetési termékekből indult ki, egy „egészségügyi helyzetből eredő civilizációs kihívással” állunk szemben, a bankszektor sokkal jobb helyzetben van, mint 2008-ban.
 • Nincsen ma olyan európai politikus, aki szívesen nevezné magát a bankszektor barátjának, de sokat tanultak a bankok a múltból, és ma már sokkal jobb a kommunikáció a kormányzat, a Magyar Nemzeti Bank és a kereskedelmi bankok között, a gazdasági egyeztetések sokszor a tárgyalóasztaloknál és nem a nyilvánosság előtt zajlanak.
 • A Magyar Bankszövetség elnökeként az a legfontosabb számára, hogy a nemzetgazdaság jó állapotba kerüljön, és ebben a bankok partnerként segítsenek, emellett elindult egy jelentős digitalizációs program, amit a járvány felgyorsított.
 • 2020-ban 12-féle adót fizet a bankszektor, jó lenne ezen változtatni, de a mostani helyzetben vannak fontosabb feladatok.
 • Minden válság esély is, felgyorsul az idő, ilyenkor könnyebb például piaci részesedést növelni, mint a nyugodt, normál piacon.
 • Kőkeményen ügyfelekről, rendszerekről, munkavállalókról van szó, konkurenciaharc zajlik, és a másik esetleges gyengeségeit mindenki szeretné kihasználni – reagált a Takarék-MKB-Budapest szuperbank létrehozatalára. Az Erste Bank is szeretne ügyfeleket, munkavállalókat elcsábítani.
 • Csipegetnek a fintechek a bankok üzletéből, de azért az ügyfelek többségének fontos, hogy a munkabérük olyan intézménybe kerüljön, amelyet komoly felügyeleti szervek, szabályozók ellenőriznek, stabil betétvédelem áll mögöttük.
 • Az azonnali fizetés bevezetését követően meglepődtek a banknál, hogy az utalások egyharmada március óta hétvégén, vagy munkaidőn kívül történik.
 • Őszintén reméli hogy például a 15 ezer forintos PIN-kódmentes határ előnyeit a piaci működés is igazolni fogja, így megmarad a megfelelő csalásszűrésekkel.
 • Ami a home office-t illeti, teljesen normális működés lehet sok munkakörben, hogy a kollégák csak havonta egyszer mennek be az irodába. „Rövid távon zavaró lehet, ha a call-centerünk majd megdöglik a sok hívástól, de valójában ennél nincsen hatékonyabb csatorna az ügyfelek felé.”
 • Minden országban volt moratórium, de mindenhol más feltételekkel. A magyar verzió támogatta talán a legintenzívebben az adósokat, és a miénk tart a legtovább. Reméli, januártól ezt a kérdést a bankok önállóan kezelhetik, hiszen ők látják, kinek van szüksége további segítségre.
Frankfurti tőzsde
bejrút200804
koronavirus
erkély zöld épület
moszkva vörös tér oroszország kreml
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
jpmorgan shutter