digitális bankolás mobil laptop
Bank

Pénzügyi forradalom Magyarországon: az átutalások 99%-a már azonnal teljesül

Portfolio
Több mint 3800 milliárd forintnyi tranzakció teljesült már a március 2-án élesedett azonnali fizetési rendszeren keresztül. A hazai átutalások 99%-a már 5 másodpercen belül teljesül. A hazai modell olyan sikeres volt, hogy az EU vizsgálja a hazai szabályozás alkalmazását az egységes piacra – mondta el Bartha Lajos MNB ügyvezető igazgatója a 2020-as Fizetési Rendszer Jelentést ismertetve az intézmény mai sajtótájékoztatóján.
Az azonnali átutalási rendszer a Portfolio Financial and Corporate IT 2020 konferencia egyik kiemelt témája lesz. Regisztráljon Ön is!

Bartha Lajos, az MNB ügyvezető igazgatója a 2020-as Fizetési Rendszer Jelentésről elmondta: 2020. március 2-a igényelte a legtöbb erőfeszítést az MNB-től és a bankrendszer szereplőitől. Ekkor élesedett ugyanis az azonnali átutalási rendszer.

1,435 milliárd eleketronikus fizetési tranzakció zajlott tavaly Magyarországon, a tranzakciók jelentős részét bankkártyás fizetések adták. A kártyás tranzakciók 92%-át érintéses fizetések teszik ki. A készpénz használata öt év alatt körülbelül 10%-kal csökkent. A kártyás vásárlások tekintetében közelítjük az uniós átlagot.

Fontos téma marad az árazás: az MNB szeretné, ha minden bank kínálna olyan csomagot, melyben nem terheli díj az elektronikus átutalást. Már vannak ilyen csomagok, de kevés banknál és kevés ügyfél választ ilyen csomagot. Az MNB a bankok árazási struktúráját továbbra is túlságosan komplexnek látja.

A PSD2-vel összefüggően rekordösszegű pénzforgalmi bírságot szabott ki az MNB tavaly, összesen mintegy 130,9 millió forintot, 9 lezárt és 6 új ellenőrzés keretein belül.

A visszaélések száma és értéke továbbra is marginális. A legtöbb visszaélés az online vásárlásoknál történik, de év végétől is megérkezik a PSD2 ügyfélhitelesítést szigorító szabályozása, ami változást hozhat.

Csökkent 2018-hoz képest az üzemzavarok száma: 2019-ben 29 hitelintézet összesen 442 incidenst jelentett. Bartha Lajos reméli, hogy az AFR bevezetése nem növelte meg jelentősen az üzemzavarok számát.

A fizetési infrastruktúrákban (KELER, Viber, BKR, stb.) 1879 billió forint fordult meg, ez a GDP körülbelül 40-szerese.

A forintlikviditás bőséges, a piaci szereplők aktívan menedzselik a likviditásukat.

Az azonnali fizetési rendszer Magyarország eddigi legnagyobb költségű fizetési rendszerfejlesztése volt, ennek köszönhetően már a tranzakciók 99%-a 5 másodpercen belül teljesül. Az ügyfelek eddig összesen 55 ezer másodlagos számlaazonosítót regisztráltak. Az EU vizsgálja a magyar modellt, mely unikális Európában azzal, hogy kötelezővé tette az azonnali fizetési rendszer bevezetését a bankszektorban. Eddig a rendszerben 27,2 millió átutalás történt, 3838 milliárd forint értékben.

A jövővel kapcsolatosan az ügyvezető elmondta: folyik a QR-kód alapú fizetések integrációja a mobilbanki alkalmazásokba, rövidesen mindenhol elérhető lesz a fizetési kérelem, illetve az online pénztárat használókra 2021. január 1-jétől fontos változások várnak, melynek köszönhetően a NAV minden számlára rá fog látni.

Bartha Lajos úgy látja, a nyílt bankolás még nem működik túl jól: bár az elvárt API-kat létrehozták a piaci szereplők, ezek nem működnek megfelelően.

A koronavírus-krízissel kapcsolatosan az ügyvezető igazgató elmondta: az MNB-nél is átálltak távmunkára még a kritikus infrastruktúrák esetén is, az átállás olyan sikeres volt, hogy az ügyfelek ezt észre se vették. Már javarészt visszaálltak azóta az irodai munkára, mióta a kormány a veszélyhelyzetet megszüntette. A koronavírus ideje alatt egyébként megnőtt az elektronikus fizetések száma az online vásárlások számának megugrása miatt. Az MNB egyébként javasolni fogja a 15 ezer forintos érintésmentes fizetési értékhatár megtartását hosszabb távon is.

Címlapkép: Getty Images

bullbear
koronavirus_roller_gyerek
spanyolország turizmus tengerpart
shutterstock_526779460hotel bécs
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
unicredit_todoroff-20170404