forint mnb épület sötét magyar jegybank
Bank

Engedély nélküli közvetítőt bírságolt az MNB

Portfolio
Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta K. László magánszemélynek, hogy az MNB engedélye vagy regisztrációja nélkül pénzügyi szolgáltatási – különösen jelzáloghitel közvetítői és függő ügynöki – tevékenységet végezzen. A jegybank a feltárt jogosulatlan tevékenységek miatt összesen 7,8 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a magánszemélyre.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti eljárása keretében megállapította, hogy K. László mintegy három esztendőn keresztül bejelentés hiányában függő ügynöki tevékenységet végzett, ezen időszakon belül a jegybank engedélye nélkül háromnegyed éven át üzletszerűen jelzáloghitel közvetítői tevékenységet folytatott.

A vizsgált időszakban egy, az MNB által felügyelt pénzügyi intézmény részére dolgozott közvetítőként, amely során számos alkalommal segítette elő a pénzügyi intézmény pénzkölcsönnyújtási tevékenységét. A magát „hitelügyintézőként” feltüntető magánszemély munkájáért közvetítői díjazásban részesült.

Az üzletszerűen végzett függő ügynöki tevékenység kizárólag az MNB-hez tett bejelentést követően, jelzáloghitel közvetítése pedig jegybanki engedéllyel gyakorolható. Tekintettel arra, hogy a felügyelt társaság közvetítőjeként az MNB függő ügynökökről vezetett nyilvántartásban K. László nem szerepel(t), s jelzáloghitel közvetítői engedéllyel sem rendelkezett, így nem volt – és jelenleg sem – jogosult pénzügyi szolgáltatás közvetítésére.

Az MNB így eljárása során megállapította, hogy K. László tevékenységeit az arra vonatkozó jogosultság nélkül végezte, ezzel pedig megsértette a hitelintézeti törvény rendelkezéseit. A magánszemély jogosulatlan tevékenysége alkalmas volt arra, hogy károkat okozzon mind a vele kapcsolatba kerülő adósoknak, mind a felügyelt intézménynek, illetve, hogy veszélyeztesse a pénzügyi rendszerbe vetett közbizalmat. Az engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási – így különösen a jelzáloghitel közvetítői – tevékenység bűncselekménynek is minősül, ezért az MNB jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt feljelentést tesz az ügyészségen.

Mindezek nyomán a jegybank ma publikált határozatában K. László magánszemélyt 7,8 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte jogosulatlan jelzáloghitel közvetítői és függő ügynöki tevékenysége miatt, s azonnali hatállyal megtiltotta ezek folytatását.

A jogsértést súlyosbította többek között, hogy a magánszemély egy másik felügyelt intézmény bejelentett közvetítői alvállalkozójaként, azaz a jegybanki nyilvántartásban szereplő személyként folytatta tevékenységét. Így az adósokban azt a téves elképzelést kelthette, hogy jelen határozatban értékelt tevékenységét továbbra is engedélyezett/bejelentett módon és megbízhatóan végzi. Működését ráadásul huzamosabb ideig folytatta, mely révén a felügyelt intézmény jelentős összegű jelzáloghitelt, illetve pénzkölcsönt nyújtott az adósok részére. Az MNB enyhítő körülményként értékelte, hogy K. László közreműködése révén, illetőleg nyilatkozataival segítette az eljárás lefolytatását.

Címlapkép: Getty Images

forint mnb épület sötét magyar jegybank
turizmus magyarorszag mentocsomag hitelprogram200804
Frankfurti tőzsde
diageo
António Guterres
bróker
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
google