Előfizetői tartalom

A babaváró hitelek első éve: kik veszik fel, és mire költik?

Fellner Zita
|
Marosi Anna, MNB
A babaváró hitelek gyorsan meghatározó szereplővé váltak a lakossági hitelpiacon, különösen az utóbbi néhány, járvány sújtotta hónapban jelentettek támaszt az új hitelezésben. A babaváró portfólió növekvő jelentősége ellenére azonban eddig kevés konzisztens információnk állt rendelkezésre a hiteladósokról. Az MNB friss online felmérését felhasználva, melyet egyedülálló módon több mint 7500 babaváró adós töltött ki a bankok közreműködésének köszönhetően, aktuális képet mutathatunk az adósok hátteréről, valamint a hitel felhasználásának módjairól.

A 2019 júliusában bevezetett babaváró kölcsön annak kedvező feltételei miatt rendkívül gyorsan népszerűvé vált. A program első éve alatt 78 ezer szerződéskötés történt összesen több mint 750 milliárd forint értékben. A termék a teljes lakossági hitelállomány 9 százalékát teszi ki, a tavaly júliustól kibocsátott háztartási hiteleknek pedig közel harmada volt babaváró...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái