barclays bank london
Bank

11 éve nem látott hitelbedőlési hullámra számítanak Európa bankjainál

Portfolio
A következő hetekben teszik közzé második negyedéves gyorsjelentésüket Európa nagybankjai. A koronavírus miatt újabb jelentős, több tízmilliárd eurós nagyságrendű hitelezési értékvesztéseket könyvelhetnek el a pénzintézetek – hívta fel a figyelmet a Financial Times. A bankok részvénypiaci értéke átlagosan kevesebb mint a 40%-a a könyv szerinti értéküknek.

A Citigroup elemzői szerint a legnagyobb brit, svájci és eurózónabeli bankok legalább 23 milliárd eurónyi értékvesztést mutathatnak ki az első negyedévben már elkönyvelt 25 milliárd euró mellé.

Dollárban kifejezve az amerikai bankok által már bejelentett 61 milliárd dollárral együtt a 117 milliárd dollárt is meghaladhatják a nyugati bankok koronavírus miatti hitelezési veszteségei. 2009 első fele óta ez lenne a legnagyobb hasonló veszteség a nyugati bankoknál.

Ha lesz egy jelentős, második koronavírus-hullám is, akkor az Oliver Wyman tanácsadócég szerint a 800 milliárd eurót is elérheti a következő három évben az európai bankok hitelezési vesztesége.

Az európai nagybankok közül egyik elsőként a svájci UBS közzétette a múlt héten második negyedéves gyorsjelentését. Miközben 43%-os növekedést regisztrált a bank befektetési banki üzletágánál (hasonlóan az amerikai Goldman Sachhoz és Morgan Stanley-hez), hitelezési veszteségként 272 millió dollárt könyvelt, így az első félévben már 540 millió dolláros értékvesztésnél jár, ami a 16-szorosa az egy évvel korábbinak.

Mint a legtöbb válságban, a bankok árfolyama most is nagyobbat esett, mint a részvénypiacok átlaga. Az európai bankok részvényárfolyama 31%-kal van alacsonyabban, mint év elején, szemben a Stoxx 600 index 10%-os csökkenésével.

A bankok részvénypiaci értékeltsége a könyv szerinti értékük kevesebb mint 40%-ára rúg; a Barclays, a Deutsche Bank és az UniCredit összesített piaci kapitalizációja pedig kevesebb, mint a videokonferencia-szolgáltatásokat nyújtó Zoomé.

Címlapkép: Shutterstock

Frankfurti tőzsde
unicredit shutter
deviza trader forint árfolyam kereskedő
németország gyár erőmű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
OTP