Rekord a K&H-nál, várják a kormány és az MNB új lépéseit
Bank

Egész Európa a magyar bankokat irigyli, néhány dolog mégsem akar menni nekik

Portfolio
A magyar bankszektor érte el a legmagasabb tőkearányos megtérülést az elmúlt három évben az egész Európai Unióban. A Magyar Nemzeti Bank ma közzétett versenyképességi jelentése szerint azonban nemcsak a meglévő erősségek megőrzésére van szüksége a bankszektornak: a költséghatékonyságban, a lakáshitelek árazásában, a banki szolgáltatások hozzáférhetőségében és a GDP-arányos hitelellátottságban is érdemi lemaradásai vannak Magyarországnak.

Amiben jók vagyunk

Egészségesen bővül a hitelezés: a hitelállomány nemzetközi összehasonlításban is egészséges szerkezetben növekszik, Magyarországon például alig 1-2 százalék a változó kamatozású lakáshitelek aránya az új hitelezésben, a legtöbb EU-s országra nem ez jellemző. Nem tekinthető túlfűtöttnek a hitelbővülés, „a pénzügyi mélyülést és a konvergenciát támogatja" - állapítja meg a friss jelentés, amelynek fő üzeneteit itt foglaltuk össze.

Enyhült a finanszírozási korlát a cégeknél: a finanszírozási korlátokkal szembesülő kis- és középvállalkozások arányát tekintve utolértük a V3 országok átlagát, többek között a jegybanki hitelprogramoknak köszönhetően is. (Az EIB beruházási felmérése alapján az Európai Unióban működő vállalkozások közel 5 százaléka szembesült külső finanszírozási korláttal 2018-ban.)

Alacsony adósságteher: a magyar lakosság jövedelemarányos adósságterhe továbbra is az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban. A friss jelenségek közül a babaváró kölcsönök érdemben járulhatnak hozzá a hitellel rendelkező háztartások arányának emelkedéséhez.

Amiben nem vagyunk jók

Még mindig alacsony a hitelpenetráció: a magánszektor GDP-arányos hitelállománya mindössze 30%-a a GDP-nek, amiben a visegrádi országok átlagától és az EU-átlagtól is messze elmaradunk. A bankszektor számára pozitív vonatkozása ennek persze az lehet, hogy óriási tér van a hitelezés további bővítésére.

Még mindig túl drágák a lakossági hitelek: miközben a vállalati szegmensben a hazai bankrendszer az EU középmezőnyében van, lakossági oldalon a lakáscélú hitelek THM alapú felára az MNB szerint „mérsékelt versenyről tanúskodik”. Bár 2019-ig a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek bevezetése némileg segített felülről megközelíteni a régió országainak hitelárazását, a hazai felárak továbbra is magasnak tekinthetők a jegybank szerint, amit a kockázati költségek sem indokolnak. A jegybank szerint a „kiemelkedő működési költségek vélhetően korlátot képeznek.”

Még mindig rossz banki költséghatékonyság: a jegybank szerint a hazai bankok egy részének a fenntartható jövedelmezőség biztosítása érdekében további hatékonyságjavító intézkedéseket kell tennie. A digitalizáció, a nagyobb pénzügyi penetráció és a konszolidáció segíthet ebben, ezek a jegybank szerint nem zárják ki egymást.

Amiért még tenni kell

Erős tőkeképző és tőkevonzó képesség: fontos, hogy ne épüljenek fel rendszerszintű stabilitási kockázatok, amelyek az elmúlt évtizedben sikeresen leépültek (megvalósult portfóliótisztítás, magas értékvesztés-fedezettség, likviditás és sajáttőke-arányos profit). Az elmúlt három évben a magyar bankszektor a legjobb tőkearányos jövedelmezőséget mutatta fel egész Európában, ám ez jelentős részben a korábbi értékvesztések visszaírásának volt köszönhető, így magas működési költségek mellett nem fenntartható.

Digitalizáció: egyre inkább előtérbe kerülnek az innovatív technológiai megoldások, de kiemelt fontosságú az MNB szerint a fintech ökoszisztéma és az ezt támogató intézményi-jogszabályi környezet megléte és fejlesztése is. Az elektronikus fizetések arányában a V3 országok előtt járunk, azonban a 38 százalékos EU átlagtól még elmaradunk.

Banki szolgáltatások hozzáférhetősége: a számlával rendelkezők aránya az uniós és a visegrádi átlagától is elmarad, és az inaktívak, vidéken élők, valamint az alsó két jövedelmi ötöd arányaiban nagyobb hátrányban van a digitális csatornák hozzáférésében. A „mobil” bankfiókok és multifunkciós ATM-ek nagyobb arányú alkalmazása, valamint az ingyenes számlacsomagok bevezetése és a pénzügyi tudatosság emelése segítheti őket.

Frankfurti tőzsde
nyugdíjas tópart
vlagyimir_putyin_shutter
koronaviruscoronavirus
Figyelmeztetést adott ki a NAV a május 31-ei határidőről
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
tree fa erdő