mnb190911
Bank

Koronavírus: közbelép az MNB, kisebb lehet a magyar bankok hitelezési vesztesége

Portfolio
Az értékvesztési szintek számításához szükséges minimumelvárásokat szabott meg az MNB, ugyanakkor rugalmasabbá is tette az értékvesztéssel kapcsolatos prudenciális elvárásait az IFRS 9 makrogazdasági információs és hitelkockázati sztenderdjeiről szóló vezetői körlevelének módosításával - közölte a jegybank. A hitelintézeti piac szereplői július 27-től legkésőbb jövő év végéig élhetnek a módosító eszközökkel, amelyek célja a koronavírus miatti veszélyhelyzet hatásainak mérséklése.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa 2020. július 27-től módosította a hazai bankok, hitelintézeti fióktelepek számára az IFRS 9 nemzetközi pénzügyi beszámolási standard kapcsán a makrogazdasági tényezők felhasználására és a hitelkockázat jelentős növekedését jelző tényezők alkalmazására vonatkozó vezetői körlevelét.

Az MNB döntése szerint a törlesztési moratóriumon túlmutató átstrukturálások esetén – átmeneti időszakra, legkésőbb jövő év végéig – el lehet tekinteni az átstrukturálás hitelkockázat jelentős növekedését jelző tényezőként való értékelésétől,

ha az intézmény döntését azon az alapon hozza meg, hogy mind az adós pénzügyi nehézségei, mind pedig az azt kezelni hivatott átstrukturálás átmeneti jellegűek.

Természetesen az MNB változatlan elvárása, hogy a hitelintézetek időben, következetesen és összehasonlíthatóan azonosítsák kockázataikat kitettségeik kapcsán. Ezzel összhangban a mostani számítási bizonytalanságok idején jó gyakorlat, ha a bankok portfólió szintű, egyösszegű várható veszteségértéket is meghatároznak azon portfóliójuk vonatkozásában, amely tekintetében alkalmazott modelljük beláthatóan alulbecsli a várható veszteségek mértékét.

Szintén a prudens gyakorlat megőrzésének jegyében az MNB meghatározott egy elvárt minimum értékvesztési szintet is. Ennek mindenkor meg kell haladnia a tavaly év végi átlagos értékvesztési-fedezettség mértékével felszorozott 2020. I. negyedévi állományi adatokra vetített értékvesztési szintet.

A jegybank a makrogazdasági előrejelzések kapcsán a makropályák több szcenárió mentén történő alkalmazását és az egyes forgatókönyvekhez rendelt súlyok használatát várja el a bankoktól, amelyek az MNB makrogazdasági előrejelzései mellett (megfelelő indoklás esetén) akár saját komplex makrogazdasági modelljeikkel is számolhatók.

Végül a jegybank megerősítette: továbbra is elvárás, hogy a bankok erős, a menedzsment felelősségén alapuló vállalatirányítási rendszert alkalmazzanak és pénzügyi kimutatásaikban biztosítsák az átláthatóságot a modelljeiket érintő feltételezések, megítélések alkalmazása során, csakúgy, mint az értékvesztési szintek és a modellel le nem fedett portfóliókon becsült veszteségek kalkulálásakor, a hitelkockázati mutatók és a kockázat növekedése miatti átsorolások alkalmazása során.

Az MNB hatásvizsgálata szerint e lépések - nem veszélyeztetve a bankrendszer stabil, biztonságos, prudens működését - akár 120 milliárd forinttal is csökkenthetik a hitelintézeti szektor értékvesztési szintjét,

avíthatják tőkehelyzeti pozícióját és – kellő hitelkereslet és hitelezési hajlandóság esetén – akár 1000 milliárd forinttal is növelhetik itthon a hitelezési kapacitást. Ez mérsékelheti – hasonlóan az MNB több korábbi intézkedéséhez – a járványhelyzet okozta veszélyhelyzet gazdasági hatásait.

Az új átmeneti intézkedések legkésőbb 2021. december 31-ig maradnak érvényben, de a jegybank – az aktuális helyzet alapján – hamarabb is dönthet visszavonásukról.

Címlapkép: Shutterstock

Frankfurti tőzsde
nyugdíjas tópart
vlagyimir_putyin_shutter
koronaviruscoronavirus
Figyelmeztetést adott ki a NAV a május 31-ei határidőről
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
tree fa erdő