fiatalember laptoppal és telefonnal szomorkodik
Bank

Magyarország csak sereghajtó a digitális forradalomban

Portfolio
Jelentősen elmarad az EU-tól, de még a régiónk jelentős részéről is a magyar pénzügyi szektor digitalizációja: még mindig viszonylag kevesen használnak internetes, mobilos felületeket a banki ügyintézéshez, ráadásul maguk az alkalmazások is sok esetben korlátozottak és nehezen használhatók. Néhány finanszírozási forma ráadásul, mint a közösségi finanszírozás, gyakorlatilag nem létezik Magyarországon – derül ki mindez az MNB legfrissebb versenyképességi jelentéséből.

Magyarországon a netbanki penetráció elmarad az uniós átlagtól az MNB adatai szerint: a 15 év feletti internet-felhasználók 54%-a használt internetes banki felületeket 2019-ben. A tendencia viszont egyértelműen növekszik: 2014-ben ez a szám még 40% alatt volt. Netbanki penetráció terén egyébként elmarad Magyarországtól Portugália, Ciprus, Görögország és több régiós ország, például Bulgária és Románia, jelentősen le van maradva.

Sokkal rosszabb a helyzet az uniós átlaghoz képest digitális fizetés terén. Míg az unióban átlagosan a lakosság 90%-a használ valamilyen elektronikus fizetési csatornát, Magyarországon ez az arányszám alig 71%. E téren egyedül Romániát és Bulgáriát előzzük meg.

Az MNB a Deloitte adatai alapján úgy látja, a létező mobilbanki csatornák egyébként mind funkcionalitás, mind ügyfélélmény tekintetében elmaradnak az unió jelentős részétől. A teljes banki funkcionalitáskör alig 28%-a érhető el itthon online, átlagosan ez az arányszám 33% az unióban.

A Findexable és Crunchbase 2019 számai alapján Magyarország a megfelelő fintech-környezet kialakításának tekintetében is elmarad az EU-s átlagtól. Az MNB hozzáteszi: szabályozói részről elkötelezettek a helyzet javítása iránt. Magyarországtól egyedül Bulgária, Románia és Szlovénia marad el ezen a téren.

A Cambridge Centre for Alternative Finance alternatív és közösségi finanszírozási statisztikáiból gyártott összehasonlításra még fel sem került Magyarország, annyira fejletlen ez a finanszírozási forma hazánkban. Az MNB ezt a jelenséget a dedikált törvényrendszer hiányával magyarázza.

AZ MNB végül kiemeli: Magyarország egy azon kevés európai ország közül, ahol működik dedikált innovációs hub és fintech-tesztkörnyezet.

Címlapkép: Getty Images

vlagyimir_putyin_shutter
Frankfurti tőzsde
koronaviruscoronavirus
Figyelmeztetést adott ki a NAV a május 31-ei határidőről
mnb jegybank hungary
cégvezetés céges meeting
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
tree fa erdő