erstekampusz
Bank

Hatodára zuhant az Erste nyeresége a koronavírus miatt

Portfolio
A 95,3 milliós eurós elemzői várakozásoktól elmaradó, 58,5 millió eurós adózás utáni eredményről számolt be ma reggel közzétett gyorsjelentésében az Erste Group. Ez egyúttal a második negyedéves profit hatodára zsugorodását jelenti egy év alatt, mögötte elsősorban a hat éve nem látott, 614 millió eurós céltartalék-képzés áll a koronavírus miatt. A magyar leánybank hasonló okból 14 millió eurós adózás utáni veszteséget könyvelt el.

 Az Erste Group nettó kamatbevételei 0,1%-kal, nettó díj- és jutalékbevételei 8,2%-kal estek vissza a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest.

Miközben a működési költségeket 2,6%-kal csökkentette a bankcsoport, a hitelezési céltartalékokban hatéves rekord látható: az első negyedévi 62 millió euró után most 614 millió eurót számolt el a bankcsoport úgy, hogy nem teljesítő hiteleinek aránya (2,4%) rekordalacsony maradt, vagyis a jövőbeni hitelezési veszteségekre való készülésről van szó. A költség/bevétel arány több mint egy százalékponttal, 60,9 százalékra romlott az első félévben, eközben a céltartalék-fedezettség 77%-ról 91%-ra javult.

A nettó eredmény az elemzői várakozásoktól mintegy harmadával elmarad, 58,5 millió euró lett. Utoljára 2014 végén számolt el ennél kisebb nyereséget az osztrák bankcsoport. A magyar leánybank 14 millió eurós veszteséget hozott, miután nettó kamatbevételei 7%-kal, nettó díj- és jutalékbevételei 10%-kal estek vissza a második negyedévben, és hosszú évek óta nem látott, 54 millió eurós céltartalék-képzést számolt el három hónap alatt az első negyedévi céltartalék-visszaírás után.

Az ügyfélhitelek állománya 5,4%-kal, a betétállomány pedig 7,7%-kal nőtt egy év alatt a bankcsoportnál. A hitelvolument azonban inkább kormányzati intézkedések hizlalták, így például a hiteltörlesztési moratórium és az állami garancia mellett folyósított hitelek. Ezen intézkedések nélkül a hitelezés jóval lassabb ütemben bővült volna – hívta fel a figyelmet a bank gyorsjelentése. Az elsődleges Tier-1 tőkeráta (CET1, végleges) 14,2 százalékra nőtt (13,7 százalékról), a teljes tőkeráta pedig 19,1 százalék lett (18,5 százalék után).

Habár az NPL-ráta a 2,4 százalékos rekordalacsony mértéken maradt, az eszközminőség várható romlását már most a lehető leghosszabb időtávon előre beterveztük. Ennek megfelelően jelentős, 613,7 millió eurós céltartalékot képeztünk a második negyedévben, ami 148 bázispontot jelent az átlagos bruttó ügyfélhitelekhez képest – magyarázta a bank második negyedéves eredménye mögötti romlás legfőbb okát Bernhardt Spalt, az Erste Group vezérigazgatója.

Ami a kilátásokat illeti, a bankcsoport szerint

  • 2020-ban a nyereség leginkább a kockázati költségek felől kerül nyomás alá, a teljes évet tekintve a kockázati céltartalék mértéke várhatóan az átlagos bruttó ügyfélhitelekhez viszonyítva 65-80 bázisponton alakul majd.
  • Az Erste Csoport igazgatósága annyi kockázati költséget igyekszik „megelőlegezni” 2020-ban, amennyi csak igazoltnak tűnik a makrogazdasági tényadatok és előrejelzések, a vállalati besorolások alakulása, valamint a lakossági ügyfélportfólió értékelése alapján.
  • A goodwillt érintő leírások hiánya miatt az egyéb működési eredmény várhatóan javulni fog idén 2019-hez viszonyítva, hiszen tavaly jelentős egyszeri hatások jelentkeztek itt. Az adóráta minden valószínűség szerint emelkedni fog, mivel az alacsony adóteherrel rendelkező országokban a nyereségesség visszaesése várható.
  • Összességében 2020-ban a nettó nyereség jelentős mértékű mérséklődésére kell számítani.
  • Az elsődleges Tier-1 tőkeráta (CET1-ráta) vélhetően a jelenlegi erős szinten marad, ami jelentős mértékű mozgásteret biztosít a gazdasági környezet romlásának esetére. Középtávon az Erste Csoport célja továbbra is az elsődleges Tier-1 tőkeráta (CET1-ráta) 13,5 százalékos szintjének elérése.
  • Az Erste Csoport egyaránt elkötelezett az osztalékfizetés mellett a 2019-es és a 2020-as pénzügyi évre vonatkozóan, amint a felügyeleti szervek az osztalékfizetési tilalmat 2021. január 1.-vel hatályon kívül helyezik, ám természetesen ez a gazdasági és üzleti kilátások függvénye is – közölték.
Duna House
koronavírus, vakcina
ausztria_hegy
arany
commerzbank shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Felülünk a trendvonatra és közben vételi és eladási zónákat azonosítunk.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
commerzbank shutter