mobilfizetés shutter
Bank

Rá se fogsz ismerni a bankodra: lavinaszerű változásokat hoznak a következő hónapok

Portfolio
Elektronikus fizetés minden boltban, új PSD2-es szolgáltatások, érintéses online azonosítás a személyivel, mesterséges intelligencia a pénzintézeteknél. Csak néhány azok közül a változások közül, melyek a következő időszakban a bankolást átalakítják Magyarországon. A koronavírus-járvány csak még nagyobb lendületet adott a bankszektorban amúgy is felgyorsult digitalizációs hullámnak, és a szabályozók is több eszközzel bátorítják a bankokat arra, hogy lépjenek a területen. Összeszedtük, mi mindenre számíthatunk a következő időszakban. Szeptember 3-ai konferenciánkon a piac kulcsszereplői és a szabályozók beszélgetnek majd minderről.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Szeptember 3-ai Financial and Corporate IT 2020 konferenciánkon a szabályozók, a banki, fintech és IT-szereplők vitatják meg az előttünk álló időszak kihívásait, fejlődési irányait. Érdemes eljönni!


GiroFix és vállalati kötegelt azonnali átutalások– 2020. szeptember

Szeptember 1-jétől a vállalati kötegelt átutalások, a rendszeres átutalások és az értéknapos átutalások is jöhetnek a márciusban elindult azonnali fizetési rendszerbe, vagyis a bérkifizetések nagy része is az azonnali rendszerbe mehet. A sárga csekk új alternatívájaként emlegetett szolgáltatásnak, a fizetési kérelemnek pedig szintén szeptemberben adhat nagy lendületet, hogy elindul a Giro Zrt. „GiroFix” nevű szolgáltatása is, így fizetési kérelmeket már a közműszolgáltatók és más nem banki szereplők is benyújthatnak közvetlenül a rendszerbe.

Elektronikus fizetés minden kereskedőnél – 2021. január

Jövő év elejétől az online pénztárgépek mellé elektronikus fizetési lehetőséget is biztosítania kell mintegy 60 ezer kereskedőnek, akinél eddig csak készpénzes fizetésre volt lehetőség. A kötelezettséget már nem csak kártyás fizetéssel teljesíthetik, hanem jó alternatívát jelenthet számukra egy azonnali fizetési rendszerre épülő megoldás is. Az elektronikus fizetési piacot a lépés minden bizonnyal jelentősen felpörgeti, hiszen januártól kezdve, ha valaki egy fillér készpénz nélkül indul el, de van kártyája, bankszámlája, biztos lehet benne, hogy elektronikusan fizethet a boltokban. Az azonnali fizetési rendszerre számos új szolgáltatás épülhet, ezekről itt írtunk részletesen. 

Online azonosítás

A pénzmosási törvény (PMT) illetve a részletek szabályozó MNB-rendelet határozza meg, hogy a pénzintézetek miképpen kötelesek azonosítani új és meglévő ügyfeleiket, az elmúlt években többször is változtattak a részletszabályokon annak érdekében, hogy a szabályozás a digitális térben is lehetőleg ügyfélbarát módon, de a biztonságosságot garantálva történhessen meg. Úgy tudjuk, a bankokkal erről idén több körben egyeztetett az MNB, és hamarosan újabb változások lépnek életbe a szabályozásban, melyek az új technológiák felhasználását támogatják, például az új személyik NFC-chipjével is lehetővé teszik az ügyfelek azonosítását. Az ehhez kapcsolódó belügyminisztériumi rendelet már meg is jelent. A változások nyomán abban bízhatunk, hogy a piac is innovatív megoldásokat fejleszt, és javuló ügyfélélmény mellett teszi lehetővé a digitális azonosítást a szektorban.

Digitalizációs javaslatcsomag

A bankszektor tavaly ősszel digitalizációs javaslatcsomagot tett le az asztalra, az egyik ezek közül megvalósult javaslat eredménye a fent említett jogszabály, amely az elektronikus fizetést minden online pénztárgépet üzemeltető kereskedőre kiterjeszti, illetve az online azonosítás terén a szabályok átgondolása. Ugyanakkor a javaslatcsomagban még számos ötlet van, melyek megvalósítása folyamatban van, ezek folyamatos megjelenésére számíthatunk. 

PSD2

Tavaly ősszel élesedett a PSD2-es szabályozás, azaz az új pénzforgalmi rendelet. Az MNB szerint az új PSD2-es szolgáltatók nem tolonganak az engedélyekért, inkább a bankok között bontakozik ki verseny az új szolgáltatások területén: már öt pénzforgalmi szolgáltatót vettek nyilvántartásba, akik élhetnek a nyílt bankolás lehetőségével, illetve négy aktív harmadik feles szolgáltató van a piacon (Appspect, Aggreg8, Koin, Számlázz.hu). A szolgáltatások éles indulása fokozatosan történik, van olyan szolgáltatás, amely már elindult, de egyelőre tömegek nem használják ezeket. A következő egy évben ugyanakkor jó eséllyel széles körbe is használható szolgáltatásokká nőhetik ki magukat.

Mesterséges intelligencia a bankoknál

Az MNB fintech és digitalizációs jelentésében szereplő felmérés szerint a pénzügyi intézmények várakozásai szerint rövid távon a mesterséges intelligencia alkalmazása lehet a legnagyobb hatással az üzleti folyamatokra. A pénzügyi szolgáltatók többségének – több mint 55 százalékuk – véleménye alapján a következő két évben a mesterséges intelligencia felhasználása alakíthatja át legnagyobb mértékben intézményeik működését – főképp ügyfélakvizíciós, termékfejlesztési és kockázatkezelési folyamatok során.

Kártyaterminál-telepítési programok

Az állami bankkártya-telepítési programot az egyik szolgáltatónál bentragadt terminálok miatt egy évvel meghosszabbították, de emellett már piaci alapú termináltelepítést támogató program (Doppio) is működik a hazai piacon. Utóbbit a Mastercard kezdeményezte, erről részletesen itt írtunk.

Agilis transzformáció

A nagyvállalati szektorban a járvány alatt és után a digitalizáció mellett a változásokra való gyors reagálás is előtérbe került, ennek egyik kulcsfontosságú eszköze az agilis módszertan megjelenése a nagy létszámú, komolyan szabályozott cégeknél is, így a bankszektorban is. Az agilis módszertan nem old meg minden gondot, de fontos területeken javíthatja a bankok hatékony működését, reakcióképességét, egy esetleges második járványhullám esetén ennek óriási jelentősége lesz.

Szeptember 3-ai Financial and Corporate IT 2020 konferenciánkon a szabályozók, a banki, fintech és IT-szereplők vitatják meg az előttünk álló időszak kihívásait, fejlődési irányait. Érdemes eljönni!
jarmuipar szignicsor
pf_biztosito-173681134-20200913
orbanvarga
csehország prága
kórház orvosok koronavírus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
hitel és maszk