hongkong saját fotó
Bank

Kutyaszorítóba kerülnek a nemzetközi bankok Amerika szankcióháborúja miatt

Portfolio
Bizonytalan helyzetbe hozza a nemzetközi bankokat az Egyesült Államok hongkongi tisztségviselőkkel szemben vívott szankcióhadjárata – írja a CNBC.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az Egyesült Államok 10 hongkongi tisztségviselőt tiltott le az amerikai pénzügyi rendszerről pénteken, amiért szerintük „aláássák Hongkong autonómiáját.” A nemzetközi, többek közt nyugati érdekeltségű bankok most amiatt aggódnak, hogy őket is levághatják a dollárrendszerről, ha üzleti kapcsolatba kerülnek a szankcionált illetőkkel - mondta el a lapnak Michael Hirson, az Eurasia Group régiós szakértője.

Mivel olyan befolyásos tisztségviselőkről van szó, mint Carrie Lam, Hongkong kormányzója, kérdéses, hogy mennyire lesz ez kivitelezhető azoknak a külföldi bankoknak, amelyek a városban működnek.

Szintén kérdéses, hogy befolyásolja majd a kínai anyaország nemzetközi pénzügyi rendszerre való felcsatolását a szankcióháború. Kína az elmúlt években kezdte el beengedni a külföldi bankokat az országba úgy, hogy már nem csak többségi kínai tulajdonban működhetett a leányuk, sok expanzióba kezdő pénzintézetnek hamarosan valószínűleg fel kell hagynia az ilyen terveivel, ha meg akarják őrizni a kapcsolatukat az amerikai pénzügyi rendszerrel.

"Alsó hangon is furcsa lesz az amerikai és más külföldi bankoknak, hogy előnyökre akarják fordítani a kínai piacnyitást" - fogalmazott Hirson. 

A szakember egyébként nem tartja reálisnak, hogy Kína szankcionálja majd a nemzetközi bankokat, viszont az Egyesült Államok újabb szankciókkal nehezítheti meg a helyzetüket hamarosan.

ugrás, start
tőzsde, dollár, árfolyam
Az operatív törzs koronavírus tájékoztatója
hitelkonfi
szijjarto_fbvideo
kísérleti laboratórium koronavírus járvány orvos
roma_colosseum
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
Online előadás
Aktualitások, elemzések, ötletek egy helyen.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
hitelkonfi