CIB: minden ötödik lakossági hitel babaváró kölcsön lehet
Bank

Nem mindenkinek engedte a CIB a PIN-kód nélküli fizetést: itt az MNB-bírság

Portfolio
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma publikált határozatában tízmillió forintra bírságolta a CIB Bankot. A Hitelintézetnek az MNB kötelezése alapján legkésőbb 2020. szeptember végéig orvosolnia kell az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértést - közölte honlapján a jegybank.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az MNB határozatában megállapította, hogy a hitelintézet több mint 200 ezer fizetési kártya tekintetében nem biztosította ügyfelei számára a járványhelyzetre tekintettel bevezetett, 15.000 forint értékhatár alatti PIN-kód mentes fizetés lehetőségét. Ezzel megsértette a 2020. április 15. és 2020. június 18. közötti időszakban a 60/2020. (III. 23.) Korm. rendelet 1. § (1) bekezdését, 2020. június 18. napjától pedig a 2020. évi LVIII. törvény 68. § (1) bekezdését.

A jogsértésre tekintettel az MNB tízmillió forint összegű bírság megfizetésére, valamint 2020. szeptember 30-i határidővel a jogszabálynak való megfelelés biztosítására kötelezte a hitelintézetet. Az MNB a hitelintézet terhére értékelte, hogy a hitelintézet nemcsak a kormányrendelet kötelező alkalmazásának kezdő időpontjára, hanem azt követően sem szüntette meg a jogszabálysértő állapotot. Az MNB ugyancsak a hitelintézet terhére értékelte, hogy a jogszabálysértés az ügyfelek széles körét érintette, továbbá, hogy a mulasztás az életet és testi épséget veszélyeztető járványügyi időszakban történt.

Az MNB a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenysége során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését. Kiemelt jelentőségű a pénzforgalmi szabályszegés, ha az egyúttal járvány idején az állampolgárok egészségének veszélyeztetését növeli. Az MNB éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartásának ellenőrzését, elítél minden jogszabályszegést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során.

digitális számla papírmentes
traders
fehérorosz zászló
tothistvandij
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
Online előadás
Izgalmas részvények, vételi és eladási pontok.
Ilyet még nem láttunk az MKB Banktól