Az OTP-s Becsei András lett a bankszövetség új elnöke
Bank

Brutálisan megugrott a CSOK iránti kereslet a koronavírus alatt

Portfolio
A koronavírus ellenére csaknem duplájára nőtt a CSOK iránti érdeklődés a második negyedévben – derült a legnagyobb hazai bank adataiból.
Erről is szó lesz szeptember 15-ei Hitelezés 2020 konferenciánkon, amelyre a férőhelyek korlátozott száma miatt online jegyek még elérhetők, érdemes regisztrálni!

A vírus jelentette speciális körülmények ellenére 2020 második negyedévében 4546 családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) fogadott be az OTP Bank. Ezek összege 18,7 milliárd forint volt, a beérkezett kérelmek számában 81, míg összegében 84 százalékos volt a növekedés 2019 azonos időszakához képest. Alábbi ábráink a korábbi szektoradatokat mutatják.

A teljes bankszektor friss adatait egyelőre nem ismerjük, 2019 végéig mindenesetre négy év alatt éppen 100 ezer család vette fel a CSOK-ot Magyarországon 318 milliárd forint értékben. A felvett összeg 60 százaléka, 192 milliárd forint mindössze 20 ezer, legalább három gyermeket vállaló családnál összpontosult, a CSOK-pénzek közel felét az OTP, ötödét pedig a Takarék Csoport közvetítette eddig.

Mint ismert, a CSOK-ot új lakás vásárlására vagy építésére, használt lakás vásárlására, bővítésére lehet felhasználni. Meglévő gyermekeik után a házastársak, élettársak és egyedülálló szülők, valamint a gyermeket vállaló házaspárok is igényelhetik. A kétgyermekesek 10, a legalább három gyermeket nevelők pedig 15 millió forint összegig kamattámogatott (legfeljebb 3%-os kamatozású) lakáshitelt is felvehetnek mellé. Az elmúlt öt év összesített adatai alapján az OTP Bankhoz forduló igénylők 70 százaléka választja ezt a megoldást, ezekben az arányokban 2020 második negyedévében nem volt változás.

A legnagyobb hazai bank friss adatai szerint 2020 második negyedévében a CSOK-ot kérelmezők 44 százaléka igényelt falusi CSOK-ot. A tavaly júliustól elérhető konstrukció használt lakás és ház vásárlására és korszerűsítésére és/vagy bővítésére, valamint a meglévő ingatlan korszerűsítésére és/vagy bővítésére használható fel tanyán, birtokközponton vagy preferált kistelepüléseken. Egy gyermek után 600 ezer, kettő után 2,6, három vagy több után maximum 10 millió forint vehető fel. A falusi CSOK-nál megkötés, hogy a támogatás legfeljebb fele költhető el a vásárlásra, a fennmaradó részt a lakás bővítésére, korszerűsítésére kell fordítani. Meglévő lakás vagy ház bővítésére, korszerűsítésére egy gyermek után 300 ezer, kettő után 1,3, három vagy több után 5 millió forint falusi CSOK igényelhető.

A kormány szerint már jól láthatók a falusi CSOK népességmegtartó hatásának jelei:

Erről is szó lesz szeptember 15-ei Hitelezés 2020 konferenciánkon, amelyre a férőhelyek korlátozott száma miatt online jegyek még elérhetők, érdemes regisztrálni!
Falusi CSOK

A Portfolio Csoporthoz tartozó HelloVidék falusi CSOK település keresője: egyedi információk, lakásárak, népszámlálási adatok, gazdasági statisztikák, egyéb mutatók 2486 településről.

maci
leszavaztak a magyar lengyel kormany oriasi vitak jogallamisag unios penzek 200930
koronavirus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Elmondjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni és igénybe venni a Portfolio tanácsadóit!
Online előadás
Trendelemzés, piaci érdekességek, vételi, eladási pontok.
kkv