Előfizetői tartalom

MNB: ilyen állapotban érte a magyar bankszektort a koronavírus-járvány

Szakács János, MNB
A koronavírus-világjárvány rendkívül súlyos pénzügyi, gazdasági sokkhelyzetet eredményezett a világban. A hazai bankrendszer azonban az elmúlt évek szabályozói és felügyeleti lépéseinek is köszönhetően felkészülten nézett szembe az új helyzettel. Az elmúlt években az MNB elvárásaival összhangban felépített tartalékoknak, mérlegtisztításnak és megfelelő mértékű kockázatvállalásnak köszönhetően a bankrendszer stabilan működik, és a kilábalást is hatékonyan tudja segíteni a reálgazdaság finanszírozásával.

A koronavírus-járvány több csatornán keresztül növelte a pénzügyi rendszerkockázatok mértékét. A járvány okozta gazdasági sokkhatás a hitelkockázat növekedését okozta mind a vállalati, mind a háztartási hitelállomány vonatkozásában az adósok jövedelmének csökkenése vagy teljes mértékű elvesztése miatt. Növekedtek a likviditási és finanszírozási kockázatok...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés