qr-kód mobilfizetés
Bank

Elárulták a bankok, mikor vezetik be az újdonságokat az azonnali fizetési rendszerre

Portfolio
2020. szeptember 1-jétől további tranzakciótípusokkal bővült az azonnali fizetési rendszer, ezzel lehetővé vált további, jellemzően vállalatok által használt tranzakciótípusokat is feldolgozni a rendszerben. Mivel ez csak egy lehetőség a bankok számára, kíváncsiak voltunk, melyik pénzintézet mikor vezeti be a szolgáltatást. Annak is utánajártuk, az azonnali fizetési rendszer milyen egyéb, nem kötelező elemeit vezették be eddig, és vezetik be a jövőben a bankok.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az azonnali fizetési rendszerben új szolgáltatási lehetőségek érhetőek el szeptember elejétől: a bankok által tömegesen feldolgozott átutalásokat (pl. vállalati kötegelt átutalások, rendszeres és értéknapos átutalások), és a vállalati kötegelt fizetési kérelmeket is be lehet küldeni az azonnali fizetési rendszerbe.

Az MNB felmérte, hogy az új tranzakciók miatti többletforgalom feldolgozására minden bank informatikai rendszere megfelelő kapacitástöbblettel rendelkezik, ugyanakkor az új tranzakciók nem kötelezően kerülnek az azonnali fizetési rendszerbe (AFR-be), erről a bankok egyedileg, szabadon dönthetnek. Szintén opcionális továbbra is a fizetési kérelem vagy éppen az AFR-re épülő fizetési megoldássok bevezetése, ezért körképet készítettünk arról, a bankok mely szolgáltatásokat tervezik bevezetni, és hol működik már valamelyik.

A Raiffeisen Bank jelenleg vizsgálja a kötegelt, rendszeres és értéknapos átutalásokat, vállalati kötegelt fizetési kérelmek AFR-be történő bevezetésének lehetőségét. A fizetési kérelem szolgáltatás, bankon kívülre is, 2020 tavasza óta elérhető a Raiffeisen Banknál. Bankon kívülre akkor küldhető/fogadható fizetési kérelem, ha az ellenoldali bank is nyújtja ezt a szolgáltatást. A QR-kódos fizetési megoldás szintén több hónapja elérhető már a banknál, és a közelmúltban indult SzegedPay városi QR-kódos fizetési rendszer szolgáltatója is a Raiffeisen Bank.

A CIB Banknál 2021-ben tervezik a vállalati kötegelt eseti átutalások AFR-en keresztüli küldését, illetve a fizetési kérelem tranzakciós típus bevezetését; értéknapos és állandó átutalások AFR-be terelését pedig nem tervezik az AFR-be küldeni. A QR-kódos fizetési megoldás indulása 2021 elején várható.

Az MKB Bank a következő időszakban – várhatóan 2021 első felében – tervezi az azonnali fizetésen alapuló pénzforgalmi szolgáltatásainak további bővítését. Ezek között szerepel a vállalati kötegelt megbízások azonnali fizetésként történő benyújtása, valamint a fizetési kérelem szolgáltatás elérhetővé tétele is. A QR kódos fizetési lehetőség bevezetése szintén szerepel a 2021-es év első negyedévére ütemezett fejlesztéseik között.

A K&H Bank 2020. szeptember 7-től biztosítja a kötegelt küldést az azonnali fizetési rendszerben. A további fejlesztésekről, újdonságokról azok megjelenésekor adnak hírt.

A Takarékbank tervei szerint 2021 áprilisától lehet kötegelt utalásokat az AFR-en keresztül küldeni, az értéknapos és rendszeres átutalási megbízásokat ugyanakkor a bank nem tervezi átirányítani az AFR-be, tekintettel arra, hogy ezen megbízások előre értéknapos pontossággal kerülnek benyújtásra. A fizetési kérelem szolgáltatást 2021. január 1-jétől tervezik bevezeti. Az AFR-re épülő tranzakcióindítási (pl. QR-kódos fizetési) szolgáltatások bevezetésen még dolgoznak, jelenleg több lehetőséget vizsgálnak (pl. ElectraPay, TBA, illetve a GIRO is bejelentette az ez irányú fejlesztéseit). 2021. január 1-jétől biztosan lesz megoldásuk a kereskedő ügyfeleknek, hogy eleget tudjanak tenni a törvényi kötelezettségeiknek, továbbá folyamatosan konzultálnak a GIRO-val, hogy hogyan tudjuk a leghatékonyabban támogatni az ő megoldásuk bevezetését. A lakossági ügyfelek várhatóan a mostani Electra Mobilappot tudják majd elsőként QR kódos fizetésre használni, de terveik szerint 2021 második negyedévében elindítjuk innovatív megoldásukat egy új fizetési platform alkalmazásban.

A Budapest Bank vállalati és lakossági ügyfelek esetében is az internetbankon benyújtott, jogszabályilag kötegnek tekintett megbízásokat az azonnali fizetési rendszeren keresztül teljesíti. A bank egyéb elektronikus csatornáin jelenleg nem érhető el ez a szolgáltatás. A rendszeres és értéknapos megbízásokat a bank egyelőre nem tervezi az azonnali fizetési rendszerbe küldeni. A Budapest Bank már dolgozik a fizetési kérelem szolgáltatás bevezetésén, amire a következő hónapokban sor kerül. A fizetési kérelmeken belül a kötegelt kérelmek bevezetését egyelőre nem vezeti be a Budapest Bank. A pénzintézet az MNB és GIRO közös mobilfizetési megoldásának függvényében alakítja majd ki a mobilfizetésre vonatkozó stratégiáját.

Az OTP Bank szeptember 1-jétől biztosítja annak lehetőségét, hogy a nem lakossági ügyfelek által benyújtott kötegelt megbízások az azonnali fizetési rendszeren keresztül teljesüljenek, első lépésként kisebb kötegek átterelésével az azonnali fizetési platformra. A későbbiekben a működési tapasztalatok alapján döntenek a limit emeléséről. Emellett a pénzintézet azon is dolgozik, hogy még idén elérhetővé váljon a fizetési kérelem szolgáltatási csomag, csomagok. Ezzel egyidőben a termékre épülő kiegészítő szolgáltatások tervezése és megvalósítása is megkezdődött.

Az OTP Bank és az OTP Mobil idén június 29-én mutatták be az azonnali fizetési szolgáltatásra, valamint annak QR-kód szabványára épülő mobilfizetési fejlesztését. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy az OTP Mobil online elfogadó hálózatában az azonnali fizetési rendszert használva, egy QR-kód beolvasásával, biztonságosan, banki mobilalkalmazásokon keresztül is tudjanak fizetni a hazai fogyasztók és cégek. A megoldás jelenleg az OTP Bank több mint 3 millió ügyfele számára elérhető, de már bármelyik hazai bank csatlakozhat a rendszerhez. Emellett augusztus 29-én mutatták be a SimpleBusiness alkalmazást, amely az online kereskedők után a fizikai boltokban értékesítő vállalkozások számára is egyszerű megoldást nyújt. Az alkalmazással az OTP Mobil Magyarországon elsők között kínál a bankkártyás fizetés mellett azonnali fizetési lehetőséget egyetlen applikációval, bankfüggetlenül.

A címlapkép forrása: Getty Images. 

traders
győr
Orban Viktor keshegyre meno vitak unios tamogatas 200703
teslashutter-20171012
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
A legfontosabb indexek, részvények élő elemzése, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
JP Morgan: fantasztikus, ami Magyarországon folyik