jelasity1
Bank

Jelasity Radován: a MÁP+ befektetői többet kerestek az első félévben, mint a banktulajdonosok

Portfolio
A magyar bankszektor belföldi szereplői 46 milliárd forintos nyereséget értek el az első félévben, és a nem teljesítő hitelek arányának növekedése nélkül kezdtek el hosszú évek óta nem látott céltartalékokat képezni – mondta a Magyar Bankszövetség elnöke a Portfolio mai Hitelezés 2020 konferenciáján. A törlesztési moratórium lejárta után minden bank hajlandó lesz bajban lévő ügyfeleinek extra részleges moratóriumot, adósság-átütemezést, adósságkonszolidációt ajánlani.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke az alábbiakról beszélt előadásában:

 • A magyar bankszektor jövedelmezősége drasztikusan csökkent a járvány alatt, és ez még nem a vége. A nem teljesítő hitelek aránya (NPL-ráta) az első félévben még csökkent, de már jelentős céltartalékokat képzett a szektor, amelyek még nem tudnak pontosan, mely hitelekre fognak vonatkozni.
 • Ha csak a belföldi bankszektort vesszük figyelembe (pl. OTP-leányok nélkül – a szerk.), akkor az első félévben 46 milliárd forint volt a szektor nyeresége, ami 80%-os esést jelent, miközben a működési bevételek közel 10%-kal emelkedtek. A tőkearányos megtérülés mindössze 1% volt, vagyis aki MÁP+-ba tette a pénzét, többet kereshetett, mint egy átlagos banktulajdonos.
 • A törlesztési moratórium bevezetésekor magyar bankok 24 órán belül 16000 ezer milliárd forintnyi hitelállomány esedékességét függesztették fel, ami a magyar GDP harmada. A hazai fiókhálózat 95%-a fennakadás nélkül működött tovább.
 • Az azonnali fizetési rendszer új világot indított el: az átutalások 93,5%-a 2 másodperc alatt átmegy.
 • A bankszektor elfogadta és méltányolhatónak tartotta az 55 milliárd forintnyi befizetést a járványügyi alapba.
 • Ha valami koronavírus-álló volt, akkor a babaváró hitel ilyennek nevezhető.  
 • A magyarországi hiteltörlesztési moratórium az ügyfelek számára messze a legkedvezőbb a régióban. Automatikus részvételt biztosít, 9 hónap az időtartama (máshol 3 vagy 6 hónap, és esetleg meghosszabbítják), futamidő-hosszabbítással jár, nem teszi lehetővé a törlesztőrészlet növekedését, és nem tőkésednek a meg nem fizetett kamatok.
 • A moratórium bevezetése márciusban indokolt volt, júniusig a lakosság 66%-a és a vállalati szegmens 79%-a élt vele, banktól függően nagy a szórás. A bankszektornak a kamatos kamat mellőzése mintegy 50 milliárd forintos veszteséget jelent.
 • Az elmúlt hónapok tanulsága, hogy a gazdaság lezárását mindenképpen el kell kerülni.
 • A kormány, az MNB, sőt a koronavírus-járvány is jelentősen támogatta a bankszektor digitalizáció törekvéseit, ilyen például a lakáshitel-szerződések elektronikus megkötésének a lehetővé tétele.
 • A bankszektornak még megvan a saját problémája: a magas adóterhelés. "Reméljük, ha a koronavírusnak egyszerre vége lesz, visszatérünk" ennek csökkentéséhez.

Címlapkép: Stiller Ákos / Portfolio

traders
győr
Orban Viktor keshegyre meno vitak unios tamogatas 200703
teslashutter-20171012
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
A legfontosabb indexek, részvények élő elemzése, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
JP Morgan: fantasztikus, ami Magyarországon folyik