hitelkonfi
Bank

Lesz még itt kijárási korlátozás, és súlyos tízmilliárdokat bukhatnak a bankok

Portfolio
Részben a budapesti New York Palace-ban, maximális egészségbiztonsági intézkedések mellett, részben pedig online közvetítéssel került megrendezésre a Portfolio idei hibrid Hitelezés 2020 konferenciája több mint 250 fő részvételével. Az eseményen a résztvevők közönségszavazás formájában nyilváníthattak véleményt, ennek eredményeit mutatjuk most be.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Teljes tudósításunk a rendezvényről itt olvasható:

Felvezető kérdésünkben arra voltak kíváncsiak, számít-e a közönség tavaszig kijárási korlátozásokra. Kétharmad szerint, ha nem is az ország teljes területén, de lesz ilyen, a relatív többség szerint a kialakuló járványgócokban.

A konferencia egyik központi témája a törlesztési moratórium sorsa volt. A döntően bankszektorból érkező közönség 57%-a hosszabbította volna meg a moratóriumot, a döntő többség azonban csak egy bizonyos ügyfélkör (pl. kkv-k) számára. Azóta bejelentette a kormány a döntését:

Épp ez az intézkedés, a törlesztési moratórium nyerte el a legtöbb bankszakmabeli tetszését a koronavírusra az állam által adott pénzügyi válaszok közül, majd az NHP Hajrá és az egyéb kkv-hitelprogramok következnek. A THM-plafon nem éppen egy népszerű intézkedés, de ezt még látni fogjuk alább is.   

A magyar bankszektor (OTP-leánybankokkal együtt) 106, ennek belföldi szereplői 46 milliárd forintos nyereséget értek el az első félévben, kíváncsiak voltunk, mit hoz az év egésze. 10-ből 6-an arra szavaztak, hogy kisebb lesz az éves nyereség az első félévinél, vagyis a második félévben veszteségesek lesznek a hitelintézetek. Ezt elsősorban a hitelezési értékvesztések növekedése okozhatja. 

A törlesztési moratórium feloldása vagy meghosszabbítása kérdésköre kapcsán érdekes az alábbi ábra, ami azt mutatja, hogy a válság hatására 2021 közepére a mostani 4,0% helyett a relatív többség mérsékelt emelkedéssel 4-8%-os nem teljesítési arányt vár a bankszektor hiteleiben. 

Miként nem hitelválság a mostani, úgy tűnik, érdemi lakáspiaci válságot sem hoz majd. Legalábbis az eddigi fejlemények és a közönségszavazás eredménye is erre utal. A közönség 28%-a számít csak arra, hogy lesz a következő 2 évben évi 10%-nál nagyobb esés is az országos lakásárakban. 

Ingatlanhitelezési szekciónkban külön rákérdeztünk a lakáshitelek várható késedelmeire is. 2021 közepére a lakáshitelek 5-10%-a válhat 90 napon túl késedelmessé a közönség 48%-a szerint, a többiek jellemzően ennél kisebb rátára számítanak.

Konferenciánk egyik kiemelt témája volt a fogyasztóbarát személyi kölcsönök januártól várható megjelenése. Az MNB minősítését paramétereiben a közönség nagyjából fele tartja jónak, a másik fele vagy a kamatfelárral, vagy valami mással elégedetlen. 

Ahogy már említettük, az új fogyasztási hitelekre március közepén bevezetett THM-plafon nem túl népszerű a bankszektorban, a többség azért kárhoztatja, mert szükségtelenül visszavetette az új kihelyezéseket. 

A személyi kölcsönök piacán tapasztalható visszaesés folytatódására azonban nem számít a közönség, a relatív többség szerint mérsékelt emelkedés jöhet, igaz, sokan vannak azok is, akik szerint a járvány miatt teljes a bizonytalanság e téren. 

A babaváró hitel személyi kölcsönök piacára gyakorolt hatása megosztja a közönséget: egy kicsivel mondják többen azt, hogy jelentős kiszorító hatással van a babaváró hitel a személyi kölcsönökre, mint azt, hogy csak minimálissal.

koronaviruscoronavirus
Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a vége
vihar brüsszelben
ausztria koronavírus maszk
Katari befektetők vásárolják fel a Kopaszi-gátat
trump
brexit brit autogyartas katasztrofa
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
digitális bankolás tablet