new york
Bank

Aggasztó jelentés szivárgott ki: felfoghatatlan összegű piszkos pénz ömlik a nemzetközi bankrendszerbe

Több mint 2000 darab olyan jelentés szivárgott ki a nemzetközi médiában, melyben bankok ügyfeleik potenciális pénzmosási tevékenységeiről számolnak be az egyik amerikai pénzügyi felügyeleti szervnek, a Fincennek. A papírokból kiderül, hogy nagy, nemzetközi amerikai és brit bankok akarva-akaratlanul mostak pénzt a táliboknak, ex-szovjet oligarcháknak, drogcsempészeknek, piramisjátákosoknak, Észak-Koreának és Iránnak, a bankokon keresztül átfolyt, potenciálisan korrupcióhoz köthető összeg a jelentések szerint mintegy 2000 milliárd dollár, de valójában ez mindössze töredéke lehet a tényleges összegnek.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A 2000 milliárd dollár csak a jéghegy csúcsa

A több mint 2000 darab, Fincennek benyújtott dokumentumot a Buzzfeednek küldte át egy bennfentes; a hírügynökség megosztotta ezeket egy oknyomozó újságírókból álló nemzetközi szervezettel. Mint írják, a jelentések kiváló képet adnak arról, hogy még mindig milyen gyenge az amerikai pénzmosás-szűrőrendszer, hiszen drogbárók, piramisjátékosok, szankcionált országok milliárdjai folynak még mindig át az Egyesült Államok bankjain.

A jelentésből kiderül az is, hogy a Fincen általában nem kötelezi azonnal arra a gyanús pénzmosási tevékenységet folytató ügyfél bankját, hogy állítsa le ezt a tevékenységet. Ha netán mégis eljut egy ügy addig, hogy megbüntetnek egy ügyfelet vagy bankot pénzmosás miatt, a bankok sok esetben tovább folytatják pénzmosást, a Buzzfeed meg is nevezte többek közt JPMorgan Chase-t, HSBC-t, a Standard Charteredet, a Deutsche Bankot és a Bank of New York Mellont, mint vétkesek.

A Buzzfeed azt írja, hogy sok pénzintézet ezeket a jelentéseket úgy kezeli, mint egyfajta „kijöhetsz a börtönből” kártyát. Vagyis vannak bankok, amelyek azt remélik, hogy ha minden gyanús pénzmosási esetet jelentenek a Fincennek, széttárt karokkal folyathatják a tevékenységüket, hiszen ők minden szükséges lépést megtettek a hatóságok felé.

Összesen évente mintegy 2 millió pénzmosási jelentést (SAR) küldenek a bankok a Fincennek, a mostani jelentésekben megjelölt teljes összeg pedig mintegy 2000 milliárd dollár. Mivel a teljes jelentésszám pici töredéke került csak nyilvánosságra, félő, hogy a most kiszivárgott jelentésekből nyilvánossá váló számok mindössze a jéghegy csúcsa. Egyébként az, hogy egy pénzmosás-gyanús tranzakciót megjelölnek a bankok, nem feltétlen jelenti azt, hogy ténylegesen bűncselekmény történik. Ettől függetlenül azért akad néhány kifejezetten durva sztori, mely esetekben azért elmondható, hogy tehettek volna többet a bankok, hogy elkerüljék a bűncselekmények segítésében való akaratlan részvételt. 

Táliboknak moshatott pénzt a Standard Chartered

afgán fegyveresek
Fotó: Getty Images

A jelentésekből kiderül, hogy a brit Standard Chartered pénzt mozgatott a dubaji központú Al Zarooni Exchange nevű vállalat megbízásából, melyről később kiderült, hogy a tálibok egyik pénzmosodája. A Buzzfeed-cikk arra nem reflektál, hogy a Standard Chartered azelőtt vagy azután bonyolított le pénzügyi tranzakciókat, hogy kiderült a cégről, hogy pénzmosoda, minden esetre szinte biztos, hogy mozgattak pénzt akarva-akaratlanul a táliboknak a cégen keresztül.

Nem érdekelte az HSBC-t, hogy piramisjátékosok használják

hongkong hsbc
Fotó: Getty Images

A brit-kínai HSBC hongkongi ágán egy WCM777 nevű vállalathoz köthető dollármilliók folytak át, a cégről kiderült, hogy piramisjáték. Az HSBC még azután is mintegy 15 millió dollárnyi tranzakciót bonyolított le a WCM777 megbízásából, hogy három amerikai államban állították le a hatóságok a piramisjátékot és széles körben figyelmeztették a lakosságot, hogy ez egy piramisjáték. A WCM777 üzemeltetője két golfpályát, egy palotát, egy 39,8 karátos gyémántot vásárolt magának a lopott pénzből, illetve bányászati jogokat is szerzett Sierra Leonéban.

Interpol által körözött bűnöző volt az amerikai nagybankok ügyfele

interpol
Fotó: Getty Images

Viktor Krapunov a legnagyobb kazah város és volt főváros, Almati polgármestere volt, korrupció miatt az Interpol elfogatóparancsot adott ki ellene, a politikus pedig Svájcba menekült. Krapunov családját bízta meg azzal, hogy mossák tisztára a korrupcióból származó pénzt, ebben pedig akarva-akaratlanul segédkeztek a legnagyobb amerikai bankok is, mint a Bank of America, a Citi, a JP Morgan, valamint az American Express kártyatársaság is.

Putyin embere a Barclayson keresztül vitte ki a pénzt

putyin és rotenberg
Putyin elnök kezet ráz Rotenberggel. Fotó: Getty Images

Vlagyimir Putyin egyik oligarcháját, Arkadij Rotenberget 2014-ben szankcionálta az EU és az Egyesült Államok; a milliárdos a brit Barclayson keresztül egészen 2016-ig mosott pénzt kirakatcégeken keresztül. A jelentést vizsgáló BBC szerint ebben az esetben a brit bank fülelte le a csalást és zárta be Rotenberg számláit, de ettől függetlenül az oligarcha két évig elkerülte a pénzügyi ellenőrök figyelmét.

Már megint a Deutsche Bank

Fizetésének jelentős részét Deutsche Bank-részvényekre költi a cégvezér
Fotó: Shutterstock

Azoknak, akik az elmúlt években követték a Deutsche Bank életútját, talán nem meglepő, hogy a 2000 milliárd dollárnyi gyanús tranzakció több mint felét (!) ennél a banknál jelentették. 1999 és 2017 közt mintegy 1300 milliárd dollárnyi, potenciálisan pénzmosáshoz köthető összeg ment át a legnagyobb német bankon.

A pénz egy része svindlis orosz céghez, a Financial Bridge-hez volt köthető, amely drog- és emberkereskedelemhez köthető pénzmosásért pár éve az orosz hatóságok célkeresztjébe került. A jelentésekből az is kiderül, hogy a Deutsche Bank vezetése tudott arról az értékpapír-kereskedési csaláshálózatról, amely a bankon belül, az intézmény moszkvai irodájában folyt.

A Deutsche Banknál egyébként ezeknek a botrányoknak már meglett a következménye: a válság óta már 18 milliárd dollárnyi bírságot fizetett ki a német pénzintézet és többször is megígérte a vezetés, hogy megváltoznak.

Dubaj mosta Irán pénzét

uae jegybank
Fotó: Getty Images

2011 és 2012 közt egy Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett cég, a Gunes General Trading mintegy 142 millió dollárnyi összeget mosott tisztára Iránnak, melyre már ekkor is amerikai szankciók voltak érvényben. Az Emírségek jegybankját épp a Standard Chartered figyelmeztette, hogy baj van, de az UAE jegybankja évekig nem csinált semmit; 2014-ig tartott, mire a céget felszámolták.

Trump embere ismét célkeresztbe került

paul manafort
Fotó: Getty Images

Paul Manafortot, aki Donald Trump elnök 2016-os választási kampányát koordinálta, pár évvel az elnök megválasztása után adóelkerülésért és csalásért elítélték. A mostani kiszivárgott dokumentumokból kiderül, hogy az Egyesült Államok bankjai már 2012 óta gyanúsnak tartották Manafort pénzmozgását, aki több százmillió dollárnyi tranzakciót mozgatott ciprusi kirakatcégek segítségével át a JP Morganen.

Mit lép a hatóság?

park avenue
Fotó: Getty Images

Néhány nappal a kiszivárgott jelentésekről szóló cikkek megjelenése előtt bejelentette a Fincen, hogy a mostani pénzmosás-kiszűrési rendszer nem elég hatékony és jelentős, átfogó átalakításokba kezdenek.

Annak tényét, hogy a jelentések kiszivárogtak, a Fincen veszélyesnek nevezte, amely hátráltatja a jelenleg folyamatban lévő nyomozásokat és veszélyezteti a jelentéseket benyújtók személyi biztonságát.

Címlapkép: Getty Images

piac reggel
koronavírus járvány hőmérés
lánchíd
Richter
franciaorszagparizs
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
Online előadás
Elemzések és kereskedési ötletek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Erős indítás a JP Morgantől