kártyás fizetés
Bank

Egységes fizetési rendszer jön Európában, de lehetnek vele problémák

Portfolio
16 európai bank döntött úgy júliusban, hogy egy páneurópai fizetési rendszert hoznak létre, melyet az Európai Központi Bank (EKB) is üdvözölt. A ConnectPay online fizetési szolgáltató viszont úgy látja, versenyjogi aggályokba ütközhet a kezdeményezés.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az európai fizetési rendszer (EPI) kialakításában 16 EU-s bank venne részt öt országból, a kezdeményezés célja többek közt az EU-s pénzügyi rendszer függetlenségének növelése más, globális fizetési rendszerektől. A SEPA elindítása már sokat tett korábban a fizetési rendszereknek az összehangolása érdekében, a kártyarendszerek viszont még mindig többnyire nagy nemzetközi társaságok, mint a Visa vagy a Mastercard kezében vannak.

A ConnectPay vezérigazgatója, Marius Galdikas viszont úgy látja, hogy bár a kezdeményezés üdvözlendő, azért megvannak a saját hibái.

„A kézzelfoghatóbb ráhatás az európai fizetési rendszerekre egy stabilabb versenyképességi helyzetbe hozná a kontinenst és erősítené a most domináns cégek által kifejtett behatások elleni ellenálló képességet. Viszont a függetlenség sajátos kihívásokkal járna, ami növelheti a partnerbankok közti versenyt, például ott van a tranzakciós díjak kérdése, melyeket bár az IFR maximált, a Visa és a Mastercard határoz meg” – írja  Galdikas a társaság által kiadott közleményben.

Szintén kérdéses a szakember szerint, hogy milyen módon lehet majd új szereplőként csatlakozni az EPI-be. Félő Galdikas szerint, hogy a belépéshez irreális követelményeket támasztanak majd az inkumbens vállalatok, annak érdekében, hogy megőrizzék a hálózathoz való tartozás által támasztott versenyelőnyüket.

„Fontos, hogy szorosan figyelemmel kísérjük az irányítás fejlődését és az, hogy átláthatóságot biztosítsunk minden szinten annak érdekében, hogy biztosítsuk azt, hogy a cégeket nem éri versenyhátrány”- mondta Galdikas.

Címlapkép: Shutterstock

koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco
korona_vilag
kotelezo maszkviseles magyarorszag szigorítas bejelentes 201022
szlovakia kijarasi korlatozas lezaras igor matovic201022
donald trump szavaz florida201022
adobevallas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
deutsche bank frankfurt getty stock