CIB: minden ötödik lakossági hitel babaváró kölcsön lehet
Bank

A koronavírus ellenére megugrott a kkv-hitelezés a CIB-nél

Portfolio
A járvány okozta gazdasági visszaesés közepette is másfélszeresére tudta növelni kkv-ügyfelei új hitelezését az év eddigi időszakában a CIB – közölte a bank. A társaság vezérigazgatója, Simák Pál is beszélni fog a Portfolio október 8-ai Budapest Economic Forum hibrid konferenciáján, érdemes regisztrálni.
Online és offline jegyek is elérhetők a Budapest Economic Forumra:

Erősen megmutatkoznak a koronavírus-járvány hatásai a kis- és középvállalkozói szektor nemrég megjelent, második negyedéves hitelezési statisztikáin is. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2020 júniusának végén a mikro-, kis- és középvállalkozói szektor hiteleinek állománya kicsivel 4740 milliárd forint felett volt, ami 1,4 százalékos csökkenés a három hónappal korábbihoz képest. A CIB kkv-hiteleinek állománya eközben 2 százalékkal bővült, vagyis az erős gazdasági visszaesés közepette is sikerült növelni a portfólió méretét – közölte a társaság.

Győr Tamás, a társaság kkv-üzletágának igazgatója szerint nemcsak a járvány által kevésbé érintett ágazatokban (például a mezőgazdaságban) aktív a pénzintézet, hanem a nagyobb, de sok esetben csak átmeneti nehézségekkel szembenéző szektorokban is, mint amilyen például az autóipar. A járványhatás által jobban érintett vállalkozásoknál legtöbbször az állami garanciákkal kiegészült forgóeszközhitel jelent értékes megoldást, a válság hatásainak kevésbé kitett ágazatokban ugyanakkor a beruházási hitelekre is erős kereslet mutatkozik.

A bank 2020 első nyolc hónapjában másfélszer annyi új hitelszerződést kötött kkv-kal, mint az előző év azonos időszakában. A hitelek 21 százalékát nyújtotta a kereskedelmi szektornak, miközben a feldolgozóipar részesedése 19, az építőiparé 14, a mezőgazdaságé pedig 7 százalék környékén alakult. A beruházási hiteleknél meghatározó a Növekedési Hitelprogram szerepe, az NHP-s finanszírozás aránya megközelítette a 60 százalékot – közölték.

A vállalkozások ugyanakkor óvatosabbá váltak, a hitelkeretek kihasználtsága augusztusra csökkent az elmúlt év hasonló időszakához képest – emelte ki az igazgató. A visszafogottabb üzleti várakozások, az óvatosabb beruházási politika és a felelős pénzügyi döntések sok vállalkozásnál a szabad források növekedésével is együtt járnak, ami látszik a betétállomány emelkedésén is. Az igazgatóság által kezelt ügyfelek betétállománya közel 20 százalékkal bővült augusztus végéig az év eleje óta a banknál, ezen belül a befektetési alapokban elhelyezett állomány ugrásszerűen, közel 60 százalékkal nőtt.

orbán viktor parlament
Koronavírus
Az iráni külügyminisztert meghívták a Fehér Házba
A bankokat rettegésben tartó orosz hackerek valójában nem is oroszok
Egyre nagyobb bajban van Nagy-Britannia
nagorno karabakh
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Compliance szakértő

Compliance szakértő
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
bankkartya_bank card_penztarca