kkv
Bank

A koronavírus elintézte: rekordokat döntöget Magyarországon a hitelgarancia

Portfolio
Várakozások felett szerepel, és szeptember végén már 45 százalékos kihasználtságnál jár a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által a koronavírus-válság ellen a cégek számára tavasszal elindított Krízis Garanciaprogram. A programban eddig 253 milliárd forintnyi hitel került kihelyezésre 5769 szerződéssel, így a Garantiqa teljes kezességvállalási portfóliója meghaladta az 1000 milliárd forintot. Az intézmény aktivitásának további biztosítása érdekében az MFB 10 milliárd forintos tőkeemelés hajt végre nála.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Bár a kkv-hitelezést támogató hazai garanciarendszert az elmúlt hetekben az MNB (lásd itt és itt) és a kereskedelmi bankok részéről (lásd itt) is kritikák érték, mondván, leszakadóban vagyunk az elmúlt hónapokban az EU többi országától, a Garantiqa mai tájékoztatása az intézmény aktivitásának meredek emelkedéséről  számolt be:

  • egy év alatt 31%-kal 1000 milliárd forint fölé emelkedett a Garantiqa kezességvállalási portfóliója,
  • a rendkívüli Krízis Garanciaprogram várakozások felett szerepel: szeptember végéig 253 milliárd forintnyi hitel került kihelyezésre 5769 darab szerződéssel,
  • a kezességvállalási aktivitás olyannyira megnőtt, hogy 10 milliárd forintos tőkeemelést kell az MFB-nek végrehajtania a cégnél,
  • a nemzetközi mezőnyben még mindig előkelő helyen állunk: a Garanciaszervezetek Európai Szövetsége (AECM) összefoglalója alapján a GDP-hez mért garanciaállomány vonatkozásában Magyarország második a kontinensen 2,1 százalékos eredménnyel. Törökország áll az élen 5,1 százalékos mutatóval, harmadik pedig Portugália 1,8 százalékkal.

A társaság közlése szerint példátlan dinamikájú bővülést ért el az elmúlt időszakban az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt., ami azt mutatja, hogy az intézményi kezességvállalásnak kiemelkedően fontos szerepe lehet a koronavírus járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak kezelésében, a nehéz helyzetbe kerülő hazai kkv-k megsegítésében. Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. évek óta dinamikus növekedést ér el, de az idei aktivitása a korábbi időszakokhoz képest is kiemelkedő, így

2020-ban várhatóan 536,9 milliárd forinttal emelkedhet, ami 69 százalékos növekedés az előző évhez képest.

A garanciák kiemelten fontosak, ha bizonytalan a gazdasági környezet, hiszen a bankok számára a hitel mögötti garancia csökkenti az ügyfél fizetőképességének kockázatát illetően. Éppen ezért a garanciaprogramok a kockázatmegosztás révén nagymértékben hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy a vállalatok – és különösen a kkv-k – a romló gazdasági környezet ellenére is hitelhez jussanak, és a hitelezési feltételek se szigorodjanak túlzott mértékben. Számos vállalkozás számára a garanciakonstrukciók jelentik a hitelekhez, beruházásokhoz, ezen keresztül akár a túléléshez, az újrainduláshoz aztán pedig a fejlődéshez vezető utat. Sok olyan cég van ugyanis, amely fejlesztene, de nem biztos, hogy a bankok hitelképesnek találják, vagy nem rendelkeznek elegendő fedezettel. A garanciakonstrukciókkal viszont hozzájuthatnak a forrásokhoz.

Krízis Garanciaprogram: folyamatosan növekvő igények

A kifejezetten a koronavírus járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak enyhítése érdekében indított program legfeljebb 90%-os mértékű kezességvállalással biztosít lehetőséget a hazai vállalatok és vállalkozások számára. Az 500 milliárdos keretösszegű program népszerűségét mutatja, hogy szeptember végére a rendelkezésre álló keret kihasználtsága 45 százalékos, a várakozások szerint a kereslet jelentős, az előirányzott összeg feletti. A programban eddig 250 milliárd forintnyi hitel került kihelyezésre, 5769 darab szerződésben.

A vezérigazgató hozzátette: a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalási konstrukciói számos finanszírozási program mögött ott állnak, éppúgy igénybe vehetők a Magyar Nemzeti Bank NHP fix és NHP Hajrá! programjában, mint a Széchenyi Kártya programban, az MFB refinanszírozott hiteleinél, vagy a pénzintézetek saját piaci hiteleinél.

A Krízis Garanciaprogramról

A program keretében a mikro,- kis-, és középvállalkozások, továbbá nagyvállalatok folyószámlahiteleikhez, forgóeszköz- és beruházási hiteleikhez vehetik igénybe a 90 százalékos mértékű állami garanciavállalást.

A Garantiqa Krízis Garanciaprogram keretében igénybe vett hitelek maximális összege

  • nem haladhatja meg a vállalat által kifizetett éves bérköltség és járulékok költségének kétszeresét, vagy
  • a 2019-es árbevételük 25 százalékát,
  • ugyanakkor indokolt esetben a hiteligénylő kkv 18 hónapnyi likviditási igényének megfelelő mértékű, vagy a hiteligénylő nagyvállalat 12 hónapnyi likviditási igényének megfelelő mértékű finanszírozás nyújtható.

Az egy adósnak nyújtott maximális kezességvállalás mértéke elérheti akár az 5 milliárd forintot is (efelett az MFB saját garanciaprogramja léphet be), ami már a nagyvállalatok hitelhez jutásában is komoly segítség lehet.

A Garantiqa Krízis Garanciaprogram keretében igénybe vehető állami hátterű hitelgarancia feltételei kedvezőek: a hitelfelvevő által fizetendő éves díj hitelösszegre vetítve futamidőtől függően a kkv-k esetében 0,25-1 százalék között van, a konstrukció állami díjtámogatása pedig 1 százalék. A nagyvállalatok által fizetendő díjak a kkv- díjak kétszerese.

Tovább fokozódó aktivitás - tőkeemelés

A Garantiqa által a koronavírus járvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében bevezetett új garanciaprogramok  ugrásszerűen tovább növelik a társaság aktivitását, a növekvő kezességvállalási portfolió ugyanakkor a tőkemutatók csökkenő trendjét eredményezi. A kezességvállalási kapacitás fenntartása érdekében a Garantiqa tőkehelyzetét meg kell erősíteni, ezért az MFB Zrt. az államot megillető tulajdonosi jogok gyakorlójaként az állam nevében 10 milliárd forint összegű tőkeemelést hajt végre.

Sipos-Tompa Levente, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója a tőkeemelés kapcsán kiemelte: a Garantiqa tőkeemelésének végrehajtása lehetővé teszi a kezességvállalási tevékenység elmúlt években tapasztalt gyors növekedésének további folytatását, a kkv-hitelezés bővülésének támogatása, a COVID-19-járvány gazdasági hatásainak enyhítése és a gazdaság újraindításához szükséges finanszírozási források rendelkezésre állásának biztosítása érdekében.

Címlapkép: Getty Images

boris johnson
aston martin
sebastian kurz
PSD2
Tabdi_1500px
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos elemzések, ötletek, lehetséges forgatókönyvek.
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
PSD2