MNB épület getty
Bank

Elárulta az MNB titkos célját az NHP Hajrában

Portfolio
Az NHP Hajrá konstrukció legfrissebb számairól tartott ma sajtótájékoztatót az MNB, ebben többek között elhangzott a jegybank azon titkos célja is, hogy idén év végéig 1000 milliárd forintos kihelyezést szeretnének látni.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Patai Mihály, az MNB alelnöke ismertette a friss számokat az NHP Hajráról:

  • Április 20-án indította el az MNB az NHP Hajrát, azóta mintegy 10 ezer kkv-t szolgáltak ki a bankok a konstrukcióban 700 milliárd forint keretösszegig – ismertette a friss adatokat.
  • Az NHP program 2013-ban indult el és már 50 ezer vállalaton segített körülbelül 4 ezermilliárd forint kihelyezést jelentett.
  • Az NHP pénztörténeti jelentőségét kiemelve az alelnök elmondta, hogy a program elindítása lényegében szakítás volt a korábbi banki logikával: az elmúlt 500 évben a kereskedelmi bankok és jegybankok logikája az volt, hogy összegyűjtik a felesleges pénzeszközöket betétek formájában és azokat ideiglenesen kihelyezik hitelként. Az NHP szakított ezzel a gyakorlattal, mivel az MNB pénzt teremtett azoknak a bankoknak 0%-os kamattal, amelyek részt kívántak venni ebben a programban. Az NHP tehát szakított azzal a régi dogmával, hogy hitelt csak betétből lehet kihelyezni – mondta.

Pulai György, az MNB igazgatója elmondta, hogy

  • az NHP Hajrá keretein belül jelentősen szélesedett a hitel felhasználhatóságának köre. Korábban célzottan beruházások finanszírozására lehetett felhasználni a forrást, most azonban a válsághelyzetre való tekintettel a működés finanszírozására, korábbi hitelek kiváltására is felhasználható.
  • A már kihelyezett 700 milliárd forintnak mintegy fele a vállalkozások likviditástámogatására ment el, ez tűnik a legfontosabb felhasználási területnek. A források harmadából beruházási célokat valósítottak meg, a meglévő hitelek kiváltására pedig kevesebb mint 20%-át használták fel a vállalkozások.
  • Az NHP Hajrá keretein belül az egy vállalkozások által felvehető hitel maximum 20 milliárd forintra emelkedett, ami a kkv-k stabilitását és növekedését segíti. Az újdonságok között említette azt is az igazgató, hogy a jegybank maximálta a hitelelbírálás határidejét.
  • Az NHP Hajrá mellett az MNB hiteltérképpel is igyekszik segíteni a hazai vállalkozásokat, ugyanis az utóbbi időben több válságkezelő termék is megjelent, amelyekben állami kamattámogatással segítik a vállalkozásokat.

Az MNB tájékoztatóján kitértek ara is, hogy idén a második negyedévben az OTP Bank helyezte ki a legtöbb forrást az NHP Hajrá keretein belül, a korábbi negyedévben a Gránit Bank volt az első. Az OTP a forrást felvevő vállalkozások számát tekintve is a legtöbbet érte el a vizsgált időszakban.

Wolf László az OTP oldaláról elmondta, hogy eddig mintegy 1460 ügyféllel kötöttek szerződést az NHP hajrá keretein belül, az elbírált hitelvolumen pedig a 200 milliárd forintot közelíti.

A tájékoztató zárszójaként Patai Mihály még elárulta, hogy az MNB titkos célja, hogy év végéig 1000 milliárdot helyezzenek ki a bankok az NHP Hajrában, most ez a mutató 700 milliárdnál van.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco
korona_vilag
kotelezo maszkviseles magyarorszag szigorítas bejelentes 201022
szlovakia kijarasi korlatozas lezaras igor matovic201022
donald trump szavaz florida201022
adobevallas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
deutsche bank frankfurt getty stock