Portfolio signature

A legnagyobb CSOK-királyok fogják visszakapni még az 5%-os lakásáfát is

Portfolio
A CSOK-támogatásoknak jellemzően mintegy 70%-át veszik igénybe azok a családok, amelyek egy hétvégi bejelentés alapján visszaigényelhetik a 2021. január 1-jétől csökkentett, 5%-os áfát is, szám szerinti arányuk azonban csak 35-40% – mutatják a Portfolio számításai.

Akik CSOK-kal vásárolnak új építésű ingatlant, januártól a csökkentett, 5 százaléknyi áfatartalmat is visszaigényelhetik - jelentette be Novák Katalin miniszter vasárnap. Ez egy 30 milliós lakásnál a 6,5 milliós megtakarításon túl további 1,5 milliós visszaigénylést jelent, az 50 milliósnál pedig a 11 milliós megtakarítás mellett további 2,5 milliót.

Novák Katalin nem szólt róla, de mivel korábban is így volt, valószínűsíthetjük, hogy az új házat építők is visszaigényelhetik majd a csökkentett, 5%-os áfát (jelenleg hasonló csak preferált kistelepüléseken lehetséges).

CSOK formájában az alábbi összegeket tudják most a családok igénybe venni. Mivel Novák Katalin minden idők legnagyobb otthonteremtési programját ígérte meg, elképzelhető, hogy még ezek az összegek is változni fognak a közeljövőben:

Miről szól még ez a cikk?

  • Hányan vannak az új lakásra bejelentkező CSOK-osok?
  • Mekkora összeget tesznek zsebre?
  • Mekkora egy átlagos család CSOK-ja?

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2490 forint. Az éves előfizetés díja 29845 forint. Ezzel követlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések