nador_otp_portfolio
Bank

MNB: megvan az első csatlakozó bank az Energiahatékony Jelzálog Kezdeményezéshez

Portfolio
Az MNB fontos klímabarát döntésnek tartja, hogy az első hazai kereskedelmi bank csatlakozott az energiahatékony ingatlanvásárlások és az ingatlanokon elvégzett energiahatékonyság-növelő beruházások kedvezményes hitelekkel történő ösztönzését célul kitűző nemzetközi kezdeményezéshez - olvasható az MNB közleményében.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) üdvözli, hogy az OTP Bank Nyrt. – az első hazai hitelintézetként –csatlakozott az Energiahatékony Jelzálog Kezdeményezés (Energy Efficient Mortgages Initiative, EEMI) elnevezésű európai platformhoz.

Az EEMI az energiahatékony ingatlanok építése, illetve és az ingatlanokon elvégzett energiahatékonyság-növelő beruházások kedvezményes hitelekkel történő ösztönzésére vállalkozik. A kezdeményezésben résztvevők nemzetközi partnerekkel és a projektben részt vevő hazai bankokkal való együttműködés segítségével nemcsak a zöld jelzáloghitelek kockázatkezelésének fejlesztéséhez, zöld jelzáloglevelek kibocsátásához, de a magyarországi lakossági energiafelhasználás és a kapcsolódó üvegházhatású gázkibocsátás csökkentéséhez is hozzájárulhatnak.

Mint emlékezetes, az MNB 2019 júliusában csatlakozott az EEMI Tanácsadó Testületéhez, hazai színtéren pedig 2020-tól kezdve tőkekövetelmény kedvezménnyel is ösztönzi az energiahatékony hitelezést. A jegybank fontosnak tartja, hogy a továbbiakban minél több hazai hitelintézet kapcsolódjon be az energiahatékony lakáscélú hitelezésbe – akár az EEMI-hez is csatlakozva -, demonstrálva ezzel arra, hogy fontosnak tartja szerepét a környezeti fenntarthatóságban pénzügyi termékein, szolgáltatásain keresztül is.

A jegybank 2019. február 11-én azért hirdette meg Zöld Programját, hogy – a pénzügyi piaci szereplővel együttműködve – mérsékelje a környezeti anomáliák, problémák által jelentett ökológiai, gazdasági és pénzügyi kockázatokat, s klímabarát módon erősítse Magyarország versenyképességét.

Az épületek energiahatékonysága a zöld gazdaság egyik kitörési pontja, mely éppen ezért a jegybank közelmúltban publikált, a COVID-járvánnyal kapcsolatos élénkítő javaslatainak is része. A hazai lakó- és nem lakóépületállomány nagy volumenű felújításának beindulása ugyanis úgy tudna hozzájárulni a klímaváltozás elleni küzdelemhez, hogy egyúttal jelentős keresletet biztosítana a hazai építőipar számára is - zárul a közlemény.

koronavirus jarvany halaos aldozat
unhappy_2
amerikai elnökválasztás trump biden usa
valasztas
törökország erdogan
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
proptech a logisztikában