qr-kód mobilfizetés
Bank

Elektronikus fizetések: évtizedes rekordnövekedésnek tesz keresztbe a COVID-járvány

Portfolio
Az elmúlt évtizedben a legnagyobb mértékben nőtt tavaly a készpénzmentes tranzakciók értéke a világon, a növekedést az ázsiai régió hajtotta. Ugyanakkor a koronavírus-járvány alaposan keresztbe tesz a növekedésnek, 2019-től 2023-ig a korábban várt éves növekedést 5 százalékponttal vetheti vissza a COVID – derül ki a Capgemini elemzéséből.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Évtizedes rekordnövekedést szakít meg a COVID

  • Ázsia az élen
  • Európában a nem EU-s országokban gyors a növekedés
  • A járvány digitalizációs hatása

A Capgemini nemrégiben kiadott World Payments Report 2020 tanulmánya szerint az elmúlt évtized leggyorsabban növekvő elektronikus fizetési piacát akasztotta meg idén a koronavírus-járvány:

2018-ról 2019-re mintegy 14 százalékkal nőtt az elektronikus tranzakciók száma a világon, elérve a 708,5 milliárd tranzakciót.

A tranzakciószámot tekintve Európát és Észak-Amerikát is megelőzve az első helyre lépett elő az Ázsia- és Óceánia régió, ahol 243,6 milliárd elektronikus tranzakciót hajtottak végre. Kína, India és Hong Kong élen járnak a mobilfizetési forradalomban, 2020-ban már több mint 1 milliárd felhasználó fog fizetni az előrejelzések szerint egyedül Kínában. Indiában és Vietnámban a „békaugrás-hatás” érvényesül, ezekben az országokban a készpénzről egyből mobilfizetésre váltanak az ügyfelek.

report 01

Európában 12 százalékkal emelkedett tavaly az elektronikus tranzakciók száma, a nem EU-s országokban az átlagnál is nagyobb, 19 százalékos volt a növekedés. Oroszországban hatalmasat nőtt az elektronikus fizetések volumene, mintegy 42 százalékkal emelkedett, ezen a piacon a digitális pénztárcák segítették a növekedést.

eus növekedés

A legtöbb elektronikus tranzakció ugyanakkor még mindig az Egyesült Államokban ment végbe, ahol a magas bankszámla-penetráció mellett az ügyfelek átlagosan 4,5 bankkártyával rendelkeznek, de Kína szorosan követi őket a mobilfizetés előretörésével. A következő évek növekedési ütemét ugyanakkor jelentősen rontja a koronavírus-járvány és annak hosszabb távú hatásai:

2019 és 2023 között a korábban becsült 16,5 százalékos éves globális növekedési ütem 5 százalékponttal eshet vissza, 11,5 százalékos növekedésre számíthatunk.

payments forecast

A koronavírus-járvány ugyanakkor a készpénzről a digitális fizetésekre tereli a vásárlókat, a Capgemini felmérése szerint a fogyasztók korcsoporttól szinte függetlenül egyértelműen az elektronikus tranzakciók felé tolja a fizetési szokásokat.

digitális fizetés
A digitális fizetések témaköréről kiemelten lesz szó november 12-ei Banking Technology konferenciánkon. Regisztráció itt! 

A címlapkép forrása: Getty Images. 

koronavirus jarvany halaos aldozat
unhappy_2
amerikai elnökválasztás trump biden usa
valasztas
törökország erdogan
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
proptech a logisztikában