goldman shutter
Bank

Újabb 2 milliárd dolláros bírságot fizet a Goldman a maláj sikkasztási ügy miatt

Portfolio
A Goldman egyik ázsiai leánya elfogadta bűnösségét abban az amerikai vádban, amelyet egy maláj sikkasztási ügyben hoztak meg. Ezzel az amerikai nagybank 2 milliárd dollárnyi további bírságot fizet ki az ügyben – számol be a hírről a Financial Times.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A most hozott, 2 milliárd dolláros bírság megfizetésére vonatkozó ítélet része annak a bírságsorozatnak, amelyet a Goldman a maláj fejlesztési alaphoz kapcsolódó sikkasztási botrány miatt kénytelen kifizetni.

Az ügyre rálátó források szerint a hatóságokkal való megegyezést hivatalosan napokon belül bejelentik, aminek része lesz a Goldman egyik ázsiai leányának bűnrészességének elismerése is.

A maláj és az amerikai hatóságok is egyetértettek abban, hogy a banknak nagyobb erőfeszítéseket kellett volna tennie annak érdekében, hogy megakadályozza a sikkasztást abból a 6,5 milliárd dollárt összegyűjtő alapból, amelyet 2012 és 2013 között hoztak létre a maláj gazdaság fejlesztése érdekében.

A hatóságok szerint a Goldmannak kifizetett 600 millió dolláros díj is túlzás volt, jóval magasabb, mint az iparági sztenderd ilyen munkák esetében. A banknál nem ez az első eset, hogy bírságot fizet az ügyben, korábban a maláj hatóságokkal állapodott meg  egy 3,9 milliárd dolláros bírság megfizetésében.

Mint ahogy arról korábban írtuk, a Goldman 6,5 milliárd dollárt gyűjtött össze a vagyonalap számára 2012 és 2013 között három kötvénykibocsátáson keresztül, a pénzből mintegy 4,5 milliárd dollárt lényegében kiloptak az alapból korrupt maláj tisztségviselők árnyékcégeken keresztül.

A maláj hatóságok tavaly kezdték el hadjáratukat a Goldman Sachs ellen: összesen 17 volt és jelenlegi banki vezető ellen indítottak eljárást, amiért szerintük nem gátolták, sőt, bizonyos esetekben még segítették is a sikkasztást.

Címlapkép: Shutterstock

mol bubi
pfizer
gázvezeték
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
kovach anton