EKB épület
Bank

Európai "rossz bank" felállítását szorgalmazza az EKB vezetője

Portfolio
A pandémia esély arra, hogy megtisztítsa Európa a válságban legyengült bankjait – írja a Financial Timesban megjelent cikkében Andrea Enria, az Európai Központi Bank felügyelőbizottságának elnöke, a nem teljesítő hitelek egységes európai kezelésére szolgáló vagyonkezelő, egyfajta regionális „rossz bank” vagy vagyonkezelő hálózat felállítására téve javaslatot.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Mint írja, Európa több országában is újraindult a hitelek törlesztése a moratórium lejártát követően, és anekdotikus információk szerint csak kis töredéküknél mutatkozik törlesztési probléma. A makrogazdasági kilátások azonban bizonytalanok, nem zárhatjuk ki, hogy a kilábalás gyenge lesz, és jelentős nem teljesítő hitelállományok épülnek fel.

Az EKB becslései szerint egy súlyos, de könnyen elképzelhető forgatókönyv mellett az eurózóna bankjainak nem teljesítő hitelállománya 1400 milliárd euróra nőhet, ami jelentősen meghaladná a 2008-as pénzügyi válság és a 2011-es EU-s adósságválság számait. Enria szerint a legjobbat kell remélni, de a legrosszabbra kell felkészülni, és jobban kell csinálni, mint az előző válságokban.  

Bár az EU és benne az EKB sokat tett a nem teljesítő hitelek leépítése érdekében, és volt fejlődés e téren, az eurózóna bankjainak nem teljesítő hitelaránya (NPL-rátája) még mindig nem érte el a válság előtti alacsony szintet, és a bankszektor konszolidációjában, a hitelezési kapacitások gyors újraépítésében nem volt elég hatékony a régió.

Integrált európai válaszra van ezért szükség a koordinálatlan nemzeti kezdeményezések helyett a háztartások és a vállalatok, valamint a zöldebb és technológiailag fejlettebb gazdaság érdekében – véli a felügyelőbizottsági elnök. Szerinte

egy európai vagyonkezelő felállítása hatékony megoldás lenne, ennek alternatívájaként pedig, amennyiben megfelelő tervezik meg, a nemzeti vagyonkezelő társaságok hálózatának megalkotása is szóba jöhetne.

Utóbbi esetben is szükség volna azonban két területen az EU-szintű koordinációra: a finanszírozásban és az árazásban. Az egységes, központi finanszírozás megkönnyítené az egyes vagyonkezelők piaci hozzáférését, az egységes árazási metódus pedig mind a bankok megfelelő teherviselését, mind a rendszer középtávú profitabilitását segítené. A felügyeleti nézőpontból életképes üzleti modellel rendelkező bankok hozzáférését korlátoznák a rendszerhez, más bankoknak pedig határozott restrukturálási elképzelések mellett csatlakozhatnának hozzá.

pozsonyiéjszaka
GettyImages-1154601854(1)
munkanélküliség
falu házak
koronavirus-353289
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
számítógép hacker programozó