leguán
Bank

Kiderült, mely bankok felelősek a leginkább a fajok kihalásáért

Portfolio
Csak most kezd ismerkedni a bankvilág a biodiverzitás csökkentésének megállítására tett erőfeszítések jelentőségével. A fajok kihalásához leginkább hozzájáruló 10 globális nagybank friss listáján 4 amerikai, 3 japán, 2 brit és 1 francia bank található.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Érdekes elemzés jelent meg szerdán a Föld biodiverzitásának csökkenéséért felelős gazdasági tevékenységek finanszírozásáról. 50 megvizsgált globális nagybankokból 10 olyan bankot nevez meg a kiadvány, amely a leginkább sérti hitelezési és értékpapírjegyzési tevékenységével a bioszféra sokszínűségét.

Finanszírozott kihalás

„Bankrolling Extincition”, vagyis „Finanszírozott kihalás” címmel jelentette meg elemzését a Portfolio.earth nevű kutatói csoport, amely 50 globális nagybankot megvizsgálva arra jutott, hogy egyikük sem alkalmaz megfelelő rendszereket a növény- és állatvilág sokszínűségének védelmére finanszírozói tevékenysége során. Felszólították egyúttal a bankokat, hogy fejezzék be a fajok kihalását elősegítő ipari tevékenységek pénzelését.

Újfajta nyomás ez a bankokon, hiszen míg korábban a pénzügyi felelősségvállalás, a prudenciális működés és a fogyasztóvédelem terén előforduló hiányosságaik miatt vették elő őket (ami aztán a 2008-as válság után jelentős szabályozási hullámot hozott), már hosszú évek óta a klímavédelem, legújabban pedig egyre inkább a biodiverzitás támogatását is számon kérik a pénzintézeteken, finanszírozási döntéseikkel ugyanis nagyban befolyásolják a gazdasági szereplők környezettudatosságát.

Most már a bankok is kezdik felismerni, hogy ha olyan szektorokba fektetnek, amelyek előidézik a klímaváltozást, azzal saját megtérülésüket is csökkentik – véli Liz Gallagher, a portffolio.earth igazgatója. A bankoknak azt is meg kell érteniük szerinte, hogy ugyanez a biodiverzitás rombolására is igaz.

Az elemzés szerint 2019-ben az 50 legnagyobb bank több mint 2600 milliárd dollárnyi finanszírozást nyújtott olyan szektoroknak, mint az ipari jellegű mezőgazdálkodás és halászat, a fosszilis üzemanyagok és az infastruktúra, amelyek a legnagyobb okozói a biodiverzitás csökkenésének.

Ez az összeg nagyobb, mint Kanada éves GDP-je.

Jelenleg közel egymillió állat- és növényfaj áll a kihalás szélén – hívta fel a figyelmet Kai Chain, a University of British Columbia környezettudósa, egy erről szóló tavalyi tanulmány vezető szerzője. A mostani jelentés szerinte egy olyan világot szeretne előmozdítani, amelyben csak olyan projektekre lehet tőkét szerezni, amelyek bizonyítottan a bolygó szépségének és a biztonságos klímának a helyreállítását szolgálják.

A leginkább felelős bankok

Ami pedig a bankok listáját illeti, az alábbiak kerültek a negatív lista élére, mint amelyek a leginkább rombolják finanszírozási döntéseikkel a Föld biodiverzitását:

  1. Bank of America
  2. Citigroup
  3. JP Morgan
  4. Mizuho Financial
  5. Wells Fargo
  6. BNP Paribas
  7. Mitsubishi UFJ Financial
  8. HSBC
  9. SMBC Group
  10. Barclays

A listán tehát 4 amerikai, 3 japán, 2 brit és 1 francia bank található meg.

Mérlegfőösszeg alapján a világ négy legnagyob bankja egyébként kínai (Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank, Agricultural Bank of China, Bank of China), ők nem kerültek e lista élére. A teljes tanulmány itt, pdf-ben olvasható angol nyelven.

Címlapkép: Getty Images

mol bubi
pfizer
gázvezeték
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
kovach anton