Előfizetői tartalom

Az EKB digitális eurót vezethet be - Miért lépne Európa erre az útra?

Portfolio
Az EKB október elején kiadta a digitális euróról szóló összefoglaló elemzését, amely iránymutatást ad ahhoz a döntéshez, melyet később hoznak meg az euró új formájának bevezetéséről. Az eurózóna jegybankja egyben azt is közölte, 2021 közepére születhet meg a döntés arról, hogy végül kibocsátják-e a digitális eurót, vagy felhagynak a tervvel. Összefoglaltuk, miről is szól ez az egész projekt.

A payment szektor legfontosabb trendjeiről a hazai legfontosabb szereplők körében beszélgetünk november 12-ei Banking Technology konferenciánkon. Regisztráció itt! 

Az elemzés  publikálásával együtt el is kezdődnek azok a kísérletek, melyek megvizsgálják, hogyan lehetne kibocsátani a digitális eurót. És hogy ez mi is? A digitális euró egy digitális jegybankpénz (Central Bank Digital Currency – CBDC), azaz egy jegybank által kibocsátott, dematerializált, digitális fizetőeszköz. Jelenleg a digitális fizetőeszközök kibocsátói a kereskedelmi bankok, a jegybank által közvetlenül kibocsátott pénzzel csak fizikai formában találkozhatunk.

A digitális jegybankpénzért a jegybank közvetlenül vállal felelősséget, nem szükséges például betétvédelemmel ellátni, mert az állam garantálja, kvázi kockázatmentes. Ez kicsit arra hasonlít, mintha a jegybank elektronikus számlát vezetne.

A technikai megvalósítás nagyon sokféle lehet, a legtöbb digitális jegybankpénz-terv szerint az CBDC-ket a bitcoin technológiai alapjain, blokkláncon bocsátanák ki, de különböző szinten központosított rendszerekről vannak elképzelések: részben zárt, részben elosztott hálózatokon tartanák ezeket nyilván. 

Digitális euró bevezetését fontolgatja az EKB

  • Mi az a CBDC?
  • Milyen problémákat vet fel a digitális jegybankpénz?
  • Bitocin vs digitális jegybankpénz

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái