Előfizetői tartalom

Nagyon nem mindegy, hogy számolnak most a bankok

Szabolcs Gergely, KPMG
Az európai bankok 2018. január 1-je óta alkalmazzák az IFRS 9 sztenderdet a hitelportfólió értékvesztésének meghatározására, melynek során a várható hitelezési veszteségek számszerűsítésekor a múltbeli veszteségekre vonatkozó tapasztalataik mellett az előretekintő várakozásaikat is figyelembe veszik. A jelenlegi járványhelyzetben az értékvesztés-számítások jelentős mértékben függenek a jövőbeli várakozásoktól, kulcsfontosságú, hogy milyen makrogazdasági szcenáriók mentén számolnak a bankok. De milyen várakozások körvonalazódnak a bankok hitelportfolió minőségének alakulásáról a 2020 I. féléves pénzügyi kimutatások alapján? Erre keresi a választ elemzésében Szabolcs Gergely, a KPMG senior menedzsere.

Az évközi beszámolók alapján megvizsgáltuk 11 európai bankra vonatkozóan a várható hitelezési veszteségekre képzett teljes értékvesztés állománynak alakulását, a 2020 első hat hónapjára eső adózás előtti eredményeket, végül a számokat összehasonlítottuk 2019 hasonló adataival. Az értékvesztés állományok százalékos növekedését, valamint az adózás előtti...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés