Előfizetői tartalom

Törlesztési moratórium: új elvárásai lesznek a bankok felé az MNB-nek

Portfolio
Ahogy arról a Portfolio is beszámolt, új felügyeleti iránymutatást tett közzé december 2-án a moratóriumok által érintett hitelek céltartalék-követelményeire vonatkozóan az Európai Bankhatóság (EBA). Megkérdeztük az MNB-t, ez miként fogja érinteni a hazai törlesztési moratóriumban, illetve annak meghosszabbításában érintett magyarországi hitelekre vonatkozó céltartalékolási követelményeket a bankoknál. A vállalatok esetében még mindig nem jelent meg a törlesztési moratórium meghosszabbításáról szóló szabályozás - úgy tűnik, a felügyeletnél is várják már ennek megjelenését.

A törlesztési moratórium lejártát követően várható lehetséges fejleményekről a háztartásokra vonatkozóan alábbi cikkünben írtunk részletesen:

Idén szeptember 30-áról jövő év március 31-éig meghosszabbította az Európai Bankhatóság (EBA) a nem fizetett (köztük a moratórium alá eső) hitelekre képzett céltartalékokra vonatkozó mentesítő jellegű iránymutatását, ezek azonban csak a maximum 9 hónapig moratórium alatt álló hitelekre alkalmazhatók, így felmerül a kérdés, milyen céltartalékolási követelmények vonatkoznak majd a törlesztési moratórium magyarországi meghosszabbításában érintett hitelekre, és ezek mennyivel lesznek szigorúbbak az eddigieknél.

Alábbi ábránk a moratóriumon kívüli, ténylegesen nem teljesítő hitelek konszolidált arányát mutatja: 

Miről szól még ez a cikk?

  • Hogy reagál az MNB az Európai Bankhatóság iránymutatására?
  • Mi lesz a törlesztési moratóriumban érintett hitelek céltartalékával?
  • Mire vár még a magyar felügyelet?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés