sipos-tompa levente
Bank

Még soha nem öntött ennyi pénzt a magyar gazdaságba az MFB

Portfolio
Rekord összegű, több mint 1700 milliárd forintnyi finanszírozásra vállalt kötelezettséget az MFB Csoport 2020-ban – közölte Sipos-Tompa Levente elnök-vezérigazgató (képünkön) a társaság mai online sajtótájékoztatóján. A múlt héten bejelentett tőkeemelés és a kötvénykibocsátások a további növekedést szolgálják.

A több mint 1700 milliárd forintos összegből

  • 600 milliárd saját program keretében megvalósult finanszírozás volt (a koronavírus-válságra reagálva az MFB számos programot indított tavasszal),
  • 30 milliárd forint az MNB NHP Hajrája által refinanszírozott program keretében került a vállalkozásokhoz,
  • az EU-s támogatások idei szerződött állománya meghaladja a 180 milliárdot (ez tavaly 110 milliárd volt), folyósított állománya pedig a 150 milliárdot,
  • további 180 milliárd kockázati tőke formájában került a vállalkozásokhoz, 300 milliárd üzleti tőkebefektetés volt, a Garantiqa kötelezettségvállalása pedig 500 milliárd forintra rúgott,
  • összességében ekkora mértékű kötelezettségvállalásra még nem volt példa a bankcsoport életében, együttesen várhatóan 0,8%-kal járulhatnak hozzá a 2020-as hazai GDP-hez.

A bank által kihelyezett hitelek kétharmada működési célokat szolgált, mintegy 30 százaléka pedig beruházások megvalósítását segíti. A jövő évre vonatkozó igények azonban már fordított arányt jeleznek.

Nyáron az MFB történetének legnagyobb, 750 milliós eurós forrásbevonását hajtotta végre, és hasonló ütemezéssel és mértékkel jövőre is hasonló kötvénykibocsátást terveznek.

Az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Krízisgarancia programja év végén el fog fogyni, és 64%-os növekedést fog elérni az idei évben a garanciaállomány tekintetében. A tőkeprogramokat működtető MFB Invest és a Hiventures is komoly eredményeket ért el idén, több tízmilliárd forinttal és a nagy tranzakciókat beruházásokat finanszírozó alapok elindításával segítve őket, utóbbiak jövőre érhetnek be. Az új városalapok hazai nagyvárosok (Kaposvár, Nyíregyháza, Veszprém) gazdaságának fejlődését szolgálják. A szintén a csoporthoz tartozó Diákhitel Központ idén 33 milliárd forint összegben 39 ezer diáknak nyújtott segítséget.

A jövő évi várakozásokról Kisgergely Kornél, az MFB főigazgatója elmondta: 2021 első felének teljesítményét a gazdaságban még a koronavírussal kapcsolatos fejlemények (pl. a vakcina és a társadalom átoltottsága) határozhatja meg, az év második felében viszont erőteljes fellendülést várnak az ügyfélkörnél, amelynek az idei évben rengeteg segítséget nyújtottak.

A múlt héten 115 milliárd forintos állami tőkeemelést jelentettek be az MFB-nél, ezzel a jövőbeni növekedést szeretnék támogatni – mondta a Portfolio kérdésére Sipos-Tompa Levente. Az elnök-vezérigazgató szerint jövőre a turisztika, a vendéglátás és az építőipar beruházásainak, illetve teljes ellátási láncának a támogatása kiemelt figyelmet fog élvezni az állami fejlesztési banknál.

koronavírus vakcina
balatonlelle M7 right
cerro torre
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan érhetsz magasabb hozamot, alacsonyabb költségek mellett.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
online vásárlás bankkártya mobil