Így készülnek a bankok a rohamra: dúl a kamatháború
Bank

Mi a helyzet a magyar bankokkal? Megkérdeztük az MNB szakértőit

Portfolio
A mostani krízis nem a hitelpiacról indult, és nem kell bankválságra számítani, de a magyar bankszektort is érzékenyen érinti a gazdasági visszaesés. Mi lesz a hitelekkel a moratórium után és mit mutat a hazai bankok aktuális állapotáról, jövőjéről az MNB Pénzügyi stabilitási jelentése? A jelentés készítői közül Nagy Tamás és Dancsik Bálint, a jegybank szakértői válaszolnak kérdéseinkre a Portfolio Pénzügy legújabb podcastjében.

Az MNB várakozásai szerint idén a vállalati hitelállomány 6-9 százalékkal, a lakossági pedig 8-12 százalékkal emelkedhet úgy, hogy a törlesztési moratórium mindkettőt felfelé torzítja. A bankok jövőbeni jövedelmezőségét a moratóriumból kikerülő hitelekre képzett értékvesztés határozhatja meg: az MNB szerint a vállalati hitelek 15-20 és a háztartási hitelek 5-10 százaléka tekinthető sérülékenynek, de ez nem jelenti azt, hogy ekkora nem teljesítő hitelarányra számíthatnak a bankok. A bankok jövedelmezősége alacsony maradhat jövőre is, de a tőkehelyzet és a likviditás szempontjából még egy durva gazdasági stresszel szemben is ellenálló a magyar bankrendszer a jelentés készítői szerint.

Dancsik Bálintot és Nagy Tamást többek között a törlesztési moratórium folytatásáról, a bankok hitelportfóliójának várható romlásáról, és a hitelpiac egyes szegmenseinek a helyzetéről kérdezte Palkó István, a Portfolio vezető elemzője, a felvétel az alábbiakban hallgatható meg.

Értesülj elsőként a Portfolio új podcast adásairól, iratkozz fel Spotify és iTunes csatornánkra!

Az általunk itt bemutatott Pénzügyi stabilitási jelentés fő üzenetei az alábbiak voltak:

  • A külső környezetre elhúzódó, illetve ágazatonként és munkakörönként eltérő ütemű kilábalás jellemző, így a gazdaságtámogató intézkedések előtérben maradtak.
  • A hazai bankrendszer likviditási- és tőkehelyzete javult az elmúlt félévben, erősítve az ellenállóképességét még egy hosszabban elhúzódó kilábalással szemben is.
  • A jegybanki és állami programok fenntartják a hitelezést. A vállalati hitelezés megtorpanása után a kkv hitelezés új lendületet vett a harmadik negyedévben, és a lakáshitelpiac is élénkülést mutatott.
  • A moratórium átmenetileg támogatást nyújt a portfólióminőségben, de emellett nőnek a hitelkockázatok és az előretekintő értékvesztés is.
  • A magasabb kockázati költségek ellenére pozitív első féléves eredménnyel és erős tőkehelyzettel jellemezhető a bankrendszer.
  • A kereskedelmi ingatlanpiac felől érkező kockázatok a romló fundamentumok miatt jelentősek, de a bankok kitettsége alacsony a szavatoló tőke arányában.
  • Még a súlyos stresszpályán is, ahol két év alatt kumuláltan 6-7 százalékponttal marad el a gazdaság növekedése az alappályától, csupán kis mértékű, kezelhető tőkeigénye keletkezne a bankszektornak.

Címlapkép: Shutterstock

paul fox
vakcina_oltas_koronavirus
izrael gazdasagelenkites netanjahu 210124
havazas kiadtak a figyelmeztetest budapest 9 megye
muller cecilia oltasi terv magyarorszag 210124
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
világ fintech it informatika