forint mnb épület sötét magyar jegybank
Bank

Bankok, figyelem: új tőke- és osztalékszabályok érkeztek az MNB-től!

Portfolio
Az MNB új vezetői körlevelében tájékoztatta a hitelintézeti szektort a felügyeleti tőkekövetelménnyel és tőkeajánlással kapcsolatos átmeneti intézkedéseiről, illetve az osztalékfizetésre, a részvény-visszavásárlásra, valamint a változó javadalmazás kifizetésére vonatkozó korlátok 2021. szeptember 30-ig való fenntartásáról - közölte pénteken az MNB. Az intézkedések támogatják az intézmények stabil működését a hitelezési kapacitásuk fenntartása mellett - emeli ki a közlemény.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsának 2020. december 28-i, illetve 2021. január 8-i határozataival összhangban a jegybank vezetői körlevélben tájékoztatta a hitelintézeti szektort a koronavírus-helyzet miatti újonnan meghozott átmeneti intézkedéseiről.

Eszerint a mindenkor pozitív P2G (tőkeajánlás, capital guidance) értékekkel rendelkező hitelintézetek esetében – a jelenlegi járványügyi és az ezáltal kialakuló gazdasági körülmények fényében – az MNB 2021. december 31-ig eltekint a P2G megsértése esetén alkalmazható intézkedések megtételétől.

Az MNB a körlevélben jelezte azt is, hogy átmenetileg tolerálja a tőkefenntartási puffer (TFP) esetleges megsértését, azonban elvárja, hogy a piaci szereplők 2022. június 30-ig legalább 50 százalékos mértékben, 2023. január 1-jére pedig teljesen feleljenek meg e tőkepuffer követelménynek.

Az alkalmazott enyhítések összhangban vannak a jegybank 2020. április 1-jei közleményében részletezett intézkedéssel is, mely szerint az MNB a rendszerszinten jelentős (O-SII) bankok tőkepuffereinek feloldásával támogatja a bankrendszer hitelezési aktivitását, így ezen intézkedés is beépült a körlevélbe az áprilisi tartalommal. Az intézkedések hatására felszabaduló tőke támogatja a bankrendszer hitelezési tevékenységének fenntartását és gazdasági növekedéshez való hozzájárulását.

A vezetői körlevél tartalmazza továbbá az MNB 2020. december 28-án közzétett elvárását is az osztalékfizetési korlátozással, illetve a javadalmazási célú részvényvisszavásárlásokkal kapcsolatban.

Címlapkép forrása: Getty Images

paul fox
vakcina_oltas_koronavirus
izrael gazdasagelenkites netanjahu 210124
havazas kiadtak a figyelmeztetest budapest 9 megye
muller cecilia oltasi terv magyarorszag 210124
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
világ fintech it informatika