commerzbank shutter
Bank

Nagy felfordulás jön idén a Commerzbanknál

Portfolio
November óta a második alkalommal növelte hitelekre képzett céltartalékait a Commerzbank, túllépve a korábban erre vonatkozóan jelzett 1,3-1,5 milliárd eurós sávot. A lépésre a németországi lezárások kényszeríthették a második legnagyobb német bankot. Az új vezérigazgató alapvető változásokat ígér a társaságnál.

A Financial Times szerint a bank pénteken 1,7 milliárd eurónyi céltartalék-adatot közölt, ezt az összeget jórészt 2020-ra, részben az idei évre képezték meg a koronavírus-válság nyomán várható hitelezési veszteségekre. Emellett a bank 1,5 milliárd eurós leírást is végrehajt a romló piaci paraméterekre, különösen az eurózóna és Lengyelország alacsony kamatkörnyezetére hivatkozva.

December végén a Commerzbank azt is közölte, hogy 2020-ban 610 millió eurónyi restrukturálási költsége keletkezett, miután a szakszervezetekkel 2900 fő elbocsátásáról sikerült megegyeznie. A bank közölte, hogy likviditását és tőkerátáját nem befolyásolja a lépés, utóbbi idén 13% körül alakulhat.

Összességében várhatóan nemcsak veszteséget fog jelenteni a Commerzbank emiatt 2020 egészére, de az elemzők által eddig várt 323 millió eurós mínusznál is rosszabb lehet a tavalyi eredménye.

Manfred Knof, aki január 1-je óta tölti be a Commerzbank vezérigazgatói pozícióját, úgy nyilatkozott, hogy „alapvető átalakulásra” van szükség a német banknál. A társaság lényegében az előző válság óta alacsony megtérüléssel küzd, és folyamatos kudarcok kísérik szerkezet-átalakítási próbálkozásait, így például nemcsak a lengyel mBank értékesítése, de a Deutsche Bankkal elképzelt fúzió is meghiúsult.

Az új vezérigazgató azt ígérte, március végéig mutatják be a bank új stratégiai tervét.

mnb epulet
paul fox
vakcina_oltas_koronavirus
izrael gazdasagelenkites netanjahu 210124
havazas kiadtak a figyelmeztetest budapest 9 megye
muller cecilia oltasi terv magyarorszag 210124
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
világ fintech it informatika