Megszabadult eximbanki hitelétől a TV2
Bank

200 millió eurónyi hitelt kapnak az Európai Beruházási Banktól a magyar cégek

Portfolio
Az Európai Beruházási Bank (EBB) 200 millió eurós hitelt nyújt a magyar Eximbank számára a magyar vállalatok Covid19-ből való gyorsabb kilábalása érdekében - közölte az EBB.

Az Európai Beruházási Bank, az Európai Unió hitelezési szerve 200 millió EUR összegű hitelt nyújt a magyar Eximbank számára, új hitelkeretet hozva létre annak elősegítése érdekében, hogy a magyar vállalatok gyorsabban helyreálljanak a Covid19-világjárvány negatív gazdasági hatásait követően. A finanszírozás a működőtőkével kapcsolatos problémák megoldására és beruházásokra törekvő vállalatok számára fog rendelkezésre állni.

Az EBB hitele új rugalmas finanszírozási forrást kínál a magyar vállalatok számára az olyan problémák leküzdéséhez, mint az alacsony likviditási tartalék, a finanszírozási alternatívák korlátozott volta, valamint a beruházási források hiánya – ezek a problémák a Covid19-világjárvány során jelentős mértékben felerősödtek, és veszélyeztetik a gyors gazdasági fellendülést.

Az EU bankja által nyújtott hitel megerősíti a magyar gazdaságot, segíti a munkahelyek megvédését, valamint erősíti a nemzeti pénzügyi ágazatot azáltal, hogy jobban képessé teszi a befektetésre és a világjárvány utáni gazdasági fellendülés élénkítésére.

Teresa Czerwinska, az EBB magyarországi műveletekért felelős alelnöke elmondta: az EBB annak biztosítására törekszik, hogy minden egyes uniós tagállam megkapja azt a támogatást, amelyre a Covid19-ből történő lehető leggyorsabb kilábaláshoz szüksége van. A világjárvány különösen súlyosan érintette a magyar kkv-kat és közepes tőkeértékű vállalatokat. Mivel ezek biztosítják a legtöbb munkahelyet és alkotják a gazdaság gerincét, az EBB támogatja őket a túlélésben, a munkahelyek fenntartásában és a gazdaság előrevitelében. Az ehhez hasonló műveletek kulcsfontosságúak Magyarország és az EU hosszú távú, fenntartható gazdasági fejlődéséhez, ezért prioritást jelentenek az EBB számára, amely eddig több mint 5,3 milliárd eurót ruházott be magyar vállalatokba.

Jákli Gergely, a Magyar Eximbank elnök-vezérigazgatója kifejtette: az a feladatuk, hogy támogassák a hazai vállalkozásokat, olyan pénzügyi motorként szolgálva, amely elősegíti a magyar export nemzetközi sikerét, valamint hogy megfelelő pénzügyi megoldások segítségével egyfajta „útlevelet” biztosítsanak e vállalatok számára a külföldi üzleti tevékenységekhez. Az EBB-hitel kulcsszerepet játszik annak biztosításában, hogy az EXIM meg tudjon felelni a koronavírus-járvány miatt kialakult új gazdasági környezetben a megnövekedett várakozásoknak és a hitel iránti fokozott igénynek, és jól igazodik az Eximbank eszközeinek lejárati szerkezetéhez. Hozzájárul azon igyekezetükhöz, hogy a piaci követelményeknek messzemenően megfelelő termékportfólióval tudják segíteni ügyfeleiket.

Az EBB és az Eximbank között ez a negyedik művelet, amelynek aláírására azért került sor, hogy friss finanszírozási forrásokat teremtsen a magyar vállalatok számára.

Az EBB magyar Eximbanknak nyújtott hitele az EU bankja által a Covid19 vonatkozásában végrehajtott vészhelyzeti intézkedések részét képezi, amelyek az uniós tagállamokat hivatottak segíteni a világjárvány alatt. Az Eximbanknak nyújtott hitel volt az EBB első olyan művelete Magyarországon, amelyre e speciális támogatási intézkedések részeként kerül sor.

A magyar gazdaság gyorsabb helyreállásához nyújtott támogatásán felül az EU bankja a magyar egészségügyi ágazatot is támogatta a világjárványra való reagálás erősítésében, és 2020 decemberében 162,5 millió EUR összegű hitelt írt alá Magyarország kormányával.

Az Európai Beruházási Bank az Európai Unió hosszú lejáratú hitelezéssel foglalkozó intézménye, amelynek tulajdonosai az uniós tagállamok. Hosszú lejáratú finanszírozást biztosít pénzügyi szempontból észszerű beruházásokhoz, hozzájárulva ezzel az EU szakpolitikai céljainak megvalósításához.

 Az EBB magyarországi tevékenységének kezdete óta a bank által tett magyarországi hitelezési kötelezettségvállalások mára megközelítik a 21,6 milliárd eurót, csak 2008 és 2018 között 13,2 milliárd euró értékű támogatást írt alá. Az EBB műveletei a magyar gazdaság fontos ágazataira terjednek ki, ideértve a közlekedést, a környezetvédelmet, az energetikai infrastruktúrát, a gyáripart és a szolgáltatási szektort.

A bank magyarországi tevékenységének másik fontos eleme a kis- és középvállalkozások (kkv-k) előmozdítása azáltal, hogy helyi pénzügyi intézményeken keresztül javítja a kkv-k hosszú távú finanszírozáshoz való hozzáférését. Az EU bankja 2001 óta 5172 magyarországi kkv-t támogatott, amelyek eközben 263 767 munkahelyet tartottak fenn.

paul fox
vakcina_oltas_koronavirus
izrael gazdasagelenkites netanjahu 210124
havazas kiadtak a figyelmeztetest budapest 9 megye
muller cecilia oltasi terv magyarorszag 210124
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
világ fintech it informatika