euro
Bank

Még soha nem segítette a régiónkat ekkora összeggel az EBRD

MTI
Rekordösszegű, az egy évvel korábbinál 10 százalékkal nagyobb értékű finanszírozást nyújtott a működési térségéhez tartozó felzárkózó gazdaságoknak tavaly az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet csütörtöki kimutatásában közölte, hogy 2020-ban 11 milliárd eurót juttatott hitelek és befektetések formájában a tevékenységi területéhez tartozó 38 gazdaságnak. Ez az eddigi legmagasabb éves finanszírozási érték a bank három évtizedes történetében. Az EBRD egy évvel korábban 10,09 milliárd euró finanszírozással támogatta működési régióját.

A bank tavaly 411 egyedi programhoz nyújtott finanszírozást. Ez volt a második olyan év egymás után, amelyben meghaladta a négyszázat a bank által támogatott fejlesztési programok száma: az EBRD 2019-ben 452 fejlesztési beruházást finanszírozott az előző évi 395 után.

A közép-európai és a balti EU-gazdaságoknak az EBRD tavaly 1,41 milliárd euró értékű finanszírozást folyósított. A bank hangsúlyozta csütörtöki beszámolójában, hogy a nemzetközi pénzügyi intézmények közül elsőként léptetett életbe sürgősségi intézkedéseket a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére. Az EBRD felidézte, hogy már tavaly márciusban egymilliárd eurós soron kívüli pénzügyi csomagot állított össze a tevékenységi területén működő vállalatok számára.

Az akkor bejelentett tervek között volt a kereskedelemfinanszírozás bővítése és rövid távú, két évig terjedő finanszírozások folyósítása pénzintézetek közbeiktatásával mindenekelőtt kis- és középvállalatoknak.     A bank emellett rövid távú, szintén két évig terjedő működőtőke-csomagok kialakítását is kilátásba helyezte más kategóriájú vállalatok, valamint energiaipari beruházó cégek számára, illetve pénzügyimérleg-átalakítási és rövid távú likviditástámogatási programokat vázolt fel települési energia- és infrastruktúra-cégeknek.

Csütörtöki beszámolójában az EBRD közölte: tavaly - ugyancsak a koronavírus-járvány hatásainak enyhítését célzó programok keretében - rekordszámú, 2090 kereskedelemfinanszírozási tranzakciót hajtott végre működési térségében, 3,3 milliárd euró értékben. A tavalyi 11 milliárd eurós teljes finanszírozási összeg mellé az EBRD közvetlenül további 1,2 milliárd euró finanszírozást mozgósított társbefektetők bevonásával.

A bank változatlanul a magánszektorra összpontosítja figyelmét:

a 2020-ban végrehajtott finanszírozások 72 százalékát magánszektorbeli vállalatok kapták

- áll a csütörtöki beszámolóban.

Az EBRD közölte, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítésének sürgőssége miatt a 2019-ben elért 46 százalékról tavaly 29 százalékra csökkent a zöld programokhoz nyújtott fejlesztési finanszírozások aránya a teljes összegen belül. Továbbra is célkitűzés azonban, hogy az EBRD finanszírozási szerkezetén belül 2025-re többségbe kerüljenek a zöld programok - hangsúlyozta csütörtöki ismertetésében a londoni bank.

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-1206147315
koronavírus 3D dimenzió
putyintelefon
pfizervakcina
dmker
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
postatakarékfiók