mnb_jegybank_felügyelet_shutter
Bank

Bejelentette az MNB, hogyan tarthatják nyilván a bankok a moratóriumos hiteleket

Portfolio
Közzétette a bankok számára a moratóriumban lévő hitelek értékvesztéséről és átstrukturálttá minősítéséről szóló iránymutatását az MNB. A kilenc hónapnál hosszabb ideig a moratóriumban lévő ügyfélhitelek esetében az intézmények egyedileg eltekinthetnek az átstrukturálttá minősítéstől, ha egyértelműen igazolható, hogy az adósnak nincsenek és várhatóan nem is lesznek pénzügyi nehézségei.

Az MNB az IFRS9 hitelkockázati tényezőiről szóló vezetői körlevelének módosításaként tette közzé a törlesztési moratóriumhoz kötődő nemfizetési és átstrukturálási kategóriák alkalmazására – s ezek alapján a hitelintézeti értékvesztésre – vonatkozó részletes iránymutatását. Ez úgy erősíti a bankrendszer stabilitását, hogy nem veszélyezteti annak hitelezési kapacitását – közölte az MNB.

A jegybank  – mint azt tavaly december végén előzetesen jelezte – a járványhelyzet gazdasági hatásait csillapító törlesztési moratórium kapcsán közzétette honlapján a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS-ek) alkalmazásában a nemteljesítés és átstrukturálás, valamint az ehhez kapcsolódó értékvesztés-elszámolás témáit érintően módosított vezetői körlevelét a hazai hitelintézetek számára.

A változtatások oka, hogy az Európai Bankhatóság (EBA) döntése szerint módosította, s 2021. március 31-ig meghosszabbította a fizetési moratóriumokra vonatkozó iránymutatásának alkalmazási határidejét. Az EBA egyúttal egyértelmű üzenetet fogalmazott meg arról, hogy itt az ideje a tartalékok felépítésének, felkészülve arra az esetre, ha a moratóriumot követően a sérülékeny csoportba tartozó ügyfelek nem tudnák törleszteni hiteleiket.

Az EBA iránymutatására reagálva, azzal összhangban az MNB is egyértelmű iránymutatást ad a hitelintézetek számára a körlevelében. Az elvárt intézkedések a banki működés biztonságát úgy növelik, hogy nem veszélyeztetik a bankok hitelezési kapacitását. A módosítások kizárólag beszámolási, számviteli útmutatást adnak a piaci szereplőknek, így azok az ügyfelek számára nem jelentenek változást a szerződésüket, kiszolgálásukat vagy éppen hitelköltségeiket illetően.

Az MNB (az EBA álláspontjával összhangban) nem tartja indokoltnak a nemteljesítés, illetve az átstrukturált minősítés automatikus megállapítását és ezzel párhuzamosan a magasabb értékvesztés megképzését akkor, ha az adott ügyfélhitelek 2021. június 30-ig (a hazai Moratórium 2. lejártáig) kevesebb mint kilenc hónapig tartózkodtak a moratórium védőhálója alatt.

A kilenc hónapnál hosszabb ideig a moratóriumban lévő ügyfélhitelek esetében ugyanakkor az intézmények egyedileg eltekinthetnek az átstrukturálttá minősítéstől, ha egyértelműen igazolható, hogy az adósnak nincsenek és várhatóan nem is lesznek pénzügyi nehézségei.

A lakossági ügyfeleknél az MNB egyértelmű iránymutatásokat fogalmazott meg arról, hogy az intézmények milyen eszközöket alkalmazhatnak az adós pénzügyi helyzetének vizsgálatához. Ezen kívül a jegybank a szektor stabil működését támogatva könnyítést vezet be. Eszerint a hitel átstrukturáltként való nyilvántartása a moratórium lejárta után hat hónap megfigyelési időszakot követően megszüntethető, ha az ügyfélnek nem volt 30 napot meghaladó törlesztési késedelme, és hátraléka a megfigyelési időszak alatt nem haladta meg a 100 eurót (illetve ennek megfelelő forintösszeget), vagy ha nem merült fel egyéb indok az átstrukturált minősítésre. A megképzett tartalékok így felszabadíthatók.

A vállalati ügyfelek esetében az MNB nem korlátozza az alkalmazandó eszközöket, hanem az intézményekre bízza, hogy a rendszeres és rendkívüli monitoring folyamataik során mérjék fel az adósok pénzügyi helyzetét.

Címlapkép: Shutterstock

joe biden
varadijozsefwizzair
vakcina_vilag_oltas
frankfurt
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Korrekció vagy további szárnyalás?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
két fiatal nő dolgozik fák zöld klíma